Konut bölgelerinde yük karakteristikleri ve eşzamanlılık faktörü ile ilgili yeni bir yaklaşım - Şentürk, Ersan (My University, 1996)
Bu tezde, enerji dağıtım sistemlerinin optimal bir şekilde dizayn edilebilmesi ve işletilebilmesinde çok önemli bir yer tutan yük karakteristikleri ve bu karakteristiklerin sistem dizaynına uygulanması ele alınmıştır. Yük karakteristiklerinin bir dağıtım sistemine veya bu tezde olduğu gibi dağıtım sistemlerinin konut bölgelerine ait kısımlarına uygulanabilmesi için sistemde yer alan yük tiplerinin kesin olarak bilinmesi gereklidir. Eğer sistemdeki yüklerin tipleri genel olarak aynı yapıya sahip ise, yükler bir grup olarak dikkate alınabilir. Yük tiplerinin ve ve yük tiplerine göre yük sınıflandırılmasının sistem dizaynında çok önemli bir yere sahip olması sebebi ile, bu konular tezde ayrı birer bölüm olarak dikkate alınmıştır. En önemli yük karakteristiklerinden olan eşzamanlılık faktörü, diversite faktörü, yük faktörü ve talep faktörlerinin hesaplanabilmesi için sistemin kurulu yükü ve ancak anketler veya ölçümler sonucu elde edilebilen talep, maksimum talep, eşzamanlı talep gibi verilerin elde edilmiş olması gereklidir. Bu amaçla tezde her faktör veya ifadenin tarifleri verilmiş olup, yapılacak olan sayısal uygulamalara bir temel oluşturulmasına çalışılmıştır. Yük karakteristiklerinin sistem dizaynı yapılırken nasıl belirlendikleri ve dizayn esnasında ne şekilde kullanıldıkları ayrı bir bölüm altında incelenmiştir. Ayrıca bu bölüme karakteristiklerin belirlenmesi için yapılan ölçümlerin tipleri de eklenmiştir. Tez sonunda verilen birinci uygulamada gelir düzeyi yüksek konut bölgeleri için yapılan anketler sonucu konutlarda kullanılan elektrikli cihazlar belirlenmiş ve klima ile elektrikli pişirmenin birlikte olduğu, klimanın olduğu elektrikli pişirmenin olmadığı, elektrikli pişirmenin olduğu klimanın olmadığı, klima ve elektrikli pişirmenin her ikisinin de olmadığı durumlar ayrı ayrı dikkate alınarak 4 ayrı model geliştirilmiştir. Gerekli hesaplamalar yapılmış ve ortalama eşzamanlı talep karakteristikleri bölgede yer alan tüketicilerin sayışma bağlı olarak Microsoft Windows altında çalışan "Mathcad 4.0" programı kullanılarak çizdirilmiştir. IVİkinci uygulamada "Karaman Trafo Merkezi" nin 1995 yılı Mayıs ayma ait günlük işletme raporlarından yararlanılarak, yük karakteristikleri çıkartılmış ve yük eğrileri verilmiştir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için ise Microsoft Windows altında çalışan "Excel 5.0" programı kullanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Yük karakteristikler; yük karakteristiklerinin dağıtım problemlerine uygulanması; yük karakteristiklerinin belirlenmesi