Dört noktasından viskoelastik mesnetli rijit gövdeli bir sistemin harmonik ve darbe kuvvetleri etkisi altında optimum yay ve sönüm değerinin teorik ve deneysel olarak bulunması - Karakurt, Derya (My University, 2009)
Bir çok endüstriyel makinenin olduğu gibi, eksantrik preslerin problemlerinden biri de titreşimlerdir. Oluşan titreşimin çevreye iletilmemesi, üretimin hızlı ve hatasız olabilmesi için eksantrik preslerin titreşimlerinin izole edilmesi önemlidir. Bu çalışmada bir eksantrik presin maruz kaldığı zorlayıcı kuvvetler sonucu ortaya çıkan titreşim hareketleri incelenmiş, Düşeyyöndeki hareket, kafa vurma hareketi, yalpalama hareketi ve zemine iletilen kuvvet göz önünde bulundurularak yay ve sönüm katsayıları optimize edilmiştir. Ayrıca oluşturulan plak modelinin zorlanmış titreşimleri incelenmiştir. Bu amaçla kare plağın serbest titreşim karakteristikleri, sinüsoidal bir kuvvetle yüklenmesi ve darbe durumundaki zorlanmış titreşim davranışları incelenmiş, alınan ölçümler ve çizilen grafikler karşılaştırılmıştır. Viskoelastik sönümleme ve histeretik sönümleme çalışmada uygulanan pasif titreşim kontrolü yöntemleridir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Titreşim; Titreşim izolasyonu; Vizkoelastik sönümleme