Optimum dizaynlı volanların enine titreşimleri üzerine - Çelik, Ahmet (My University, 1998)
Bu tezde, kalorifer tesisatı ve pencere tipi klima kullanılarak,örnek alınan binada ısıtma ve soğutma yapılmasının, ısı pompalı split klima ile iklimlendirmenin çeşitli açılardan karşılaştırılması yapılmaktadır. Proje binası, I.iklim bölgesi şartlarında bulunan Adana ilinde on dairelik bir apartmandır. Bu örnek üzerinde geliştirilen proje ile konu açıklanmaya çalışılmıştır. Isıtma ve soğutma sistemlerine ilişkin kavramlar, ısı geçişi,ısıtma süreci, günlük sıcaklık ortalamaları ile nem, ısı, iklimlendirme ve ısı pompası sistemleri itibariyle açıklanmıştır. Lokal ısıtma, merkezi ısıtma ve bölgesel ısıtma tipleri ısıtma sistemeleri ana başlığı altında ifade edilmiştir. Isıtma merkezi elemanlarından olan kazanlar, brülörler, yakıt depoları, ısıtıcı elemanlar, genleşme depolan, valfler ve pompalar gibi bazı ekipmanların özellikleri tez' de ortaya konmuştur. Soğutma merkezi elemanları itibariyle ise kompresörler, kondenserler, evaporatörler, expansiyon valfleri, refrijeran depoları ve karter ısıtıcıları ele alınmış ve soğutma devrelerinde kullanılan aksesuarlar kısaca belirtilmiştir. Binada uygulanan kalorifer,pencere tipi klima ve split klima tesisatlarında kullanılan cihazların, ekipmanların ve malzemelerin, literatür taraması sonucunda tanımlan yapılmış ve buna ek olarak piyasa araştırılmak sureti ile ürünlerin fiyatlan belirlenmiştir. Proje konusu, proje hazırlama teknik esasları gözönünde bulundurularak, ısı kaybı hesabı, radyatör ve teferruatı hesabı, boru hesabı, kazan yükü hesabı, ısı kaybı hesabı ve teknoloji seçimi bölümleri itibariyle gerekli düzen oluşturulmak suretiyle birbirleriyle ilişkileri açık bir şekilde ortaya konmuştur. Cihazların belirlenmesinde, teknoloji seçimi bilimsel tekniklerine bağlı kalınmış ve ayrıca en uygun ürüne sahip firmanın sağlıklı bir şekilde belirlenebilmesi için 27 farklı firma ile temas kurulmuştur. Belirlenen firmalardan, elde edilen bilgiler ışığında kıyaslama yapılmaya çalışılmıştır. Tüm bu araştırmaların sonucunda yapılan hesaplamalar, kalorifer tesisatı ile pencere tipi klimanın birlikte kullanılmasının, ısı pompalı split klima sisteminden maliyet açısından daha uygun olduğunu ortaya koymuştur. Ancak çevre kirliliği düşünüldüğünde kalorifer tesisatı, split klima tesisatı ile kıyaslanamayacak kadar kötü sonuç vermektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Optimum dizaynlı volanlar; Kalorifer tesisatı; Split klima tesisatı; Soğutma merkezi elemanları