Koleksiyon politikasını belirleyen etkenlerin sanat müzeleri bağlamında irdelenmesi - Skarlatou Levi, Amalia (My University, 1997)
Bu tez, günümüzde sanat müzelerinde koleksiyon politikasının uygulamalarını incelemektedir. 1. Bölümde, Avrupa, A.B.D. ve Türkiye'de, Rönesans'tan itibaren ortaya çıkan özel koleksiyondan başlayarak sanat müzelerinin oluşumu asrımıza kadar irdelenmektedir. 2. Bölüm, Sanat Müzesinin işlevleriyle bağlantılı olarak koleksiyon politikasının önemi vurgulamakta ve çeşitli etkenlerin koleksiyon politikasını nasıl ve ne derecede etkilediklerini araştırmaktadır. Bu bölümde, ayrıca, etkenler özelliklerine göre alt bölümlere ayrılarak ayrıntılarıyla sunulmaktadır. 3. Bölümde ise, sanat müzelerinin türleri tespit edilmekte ve her türün örnekleri koleksiyon politikasının özellikleriyle incelenmektedir. 4. Bölüm,koleksiyon politikasının oluşturulması ve gerekli planlaması ele alınmaktadır. 5. Bölümde ise,koleksiyon politikasının uygulamasında, sanat müzesinin karşılabildiği sorunlar ve önlemler tartışılmaktadır. Burada koleksiyonun gelişimi hem eserin alınmasında, hem eserin alınmasında, hem esrin kayıttan düşürülmesi olarak görülmektedir. ov Tezin sonunda, sonuçlar ve öneriler verilmektedir. Ayrıca, tezin metninde geçen ve genelde tüm müze işlevleriyle, özellikle koleksiyon politikası oluşturmada müzecilerin yararlanabilecekleri uluslararası anlaşmalar ve kodlar tezin sonuna eklenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1997
Keywords: Sanat müzeleri; Özel koleksiyonlardan sanat müzelerine; Koleksiyon politikasının oluşturulması ve planlaması