Gözenekli hidroksiapatitten ilaç salımının incelenmesi - Yetiz, Erman (My University, 2009)
İlaç sanayisinde yeni bir ilaç etkin maddesinin geliştirilmesi ve patentinin alınması on yılı aşkın bir süre gerektirmektedir. Bu çalışmaların uzun zaman alması, ekonomik yükü ve her zaman beklenen sonucu vermemesi, gelişmekte olan ilaç sanayisini yeni bir etken madde üretmek yerine, etkin maddenin vücuda salım yollarını incelemeye sevk etmiştir. Yapılan bu çalışmaların sonucunda, çoğunluğunu sentetik polimerlerin oluşturduğu kontrollü ilaç salım sistemleri geliştirilmiştir. Ancak çoğu polimerin biyouyumlu ya da biyobozunur olmayışı ilaç sanayisini bu polimerlerin yerini alabilecek biyouyumlu malzemelerin arayışına yönlendirmiştir. Bu aşamada yüksek biyouyumluluğu ve gözenekli yapısı ile araştırmacıların ilgisini hidroksiapatit çekmektedir. Bu çalışmada sentetik yolla elde edilen gözenekli hidroksiapatitlerden ibuprofen salımının incelenmesi gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Kontrollü ilaç salımı; Gözenekli hidroksi apatit; İbuprofen