Basınçlı döküm kalıplarında yolluk dizaynı ve havalandırmaya etkisinin araştırılması - Uludağ, İlker (My University, 2000)
Demir dışı metallerden, basınçlı döküm yöntemi ile üretilen parçalarda mukavemet, ömür, yüzey kalitesi, imal süresi ve fire oranlarıyla direk bağlantılı olan kalıpların yolluk sistemleri incelenmiştir. Ergiyik metalin kalıba giriş anından, katı faza geçişine kadar ki sürecin teorik ve pratik incelenmesi sonucu elde edilen bilgiler kullanılarak çıkarılan formüller ve nomograflar karşılaştırılmıştır. Formüller ve nomograflar kullanılarak yolluk hesaplama yöntemleri açıklanmıştır. Yolluk tasarımında kullanılmak üzere basit eğriler elde etmek için deney kalıbı yapılmış. Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Basınçlı döküm; Basınçlı döküm kalıplarının yolluk sistemlerinin tasarımı; Kalıp boşluğunun doldurma aşamaları; Yolluk boyutlarının belirlenmesi; Yolluk sistemi tasarımı; Kalıpların havalandırılması