N-fenilbisiklo[2.2.1]hept-5-en-2,3-dikarboksimid bileşiğinin heck tipi hidroarilasyon reaksiyonları - Göksu, Gökçe (My University, 2004)
Günümüzde yapılmakta olan kimyasal araştırmaların bir çoğu, biyolojik aktivite gösterebilecek yeni bileşiklerin sentezlenmesi ve aktvitelerinin saptanarak ölçülmesine yöneliktir. Farmakolojik çalışmalar ve tıbbi açıdan önemli kimyasal bileşiklerin hazırlanmasında aktif rol alan imid ve izoindolin gibi türevlerinin antidepresan, antikanser, antimalerial, antibakteriyal ve fungisidal özellikleri gösterdikleri saptanmıştır (Brana vd., 2001, Zentz vd., 2002). Bunun yanı sıra, Heck reaksiyonu olarak bilinen alkenlerin paladyum katalizörlü arilasyonu ve alkenizasyonu organik sentezlerde yeni bir karbon-karbon bağ oluşumu ile sonuçlandığı için çok etkili katalitik metotlardan biri olarak güncelliğini korumaktadır. Son yıllarda ise alkenlerin özellikle bisiklik halka sistenılerinin asimetrik Heck-tipi hidroarilasyonlan, hem reaksiyon kolayhğı ve hem de stereoselektif sonuçlar vermesi nedeniyle yoğun bir şekilde incelenmektedir (Namyslo ve Kaufmann, 1997, 1999). Yapılan kaynak araştırmalarından sonra hazırlanan bu çalışma başlıca dört aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama, başlangıç maddesi olarak kullanılacak 4-Fenilbisiklo[2.2.1] hept- 5-en-2,3-dikarboksimidin hazırlanmasını, ikinci aşama ise bu bileşiğin aril halojenürlerle Heck-tipi hidroarilasyon reaksiyonlarım içermektedir. Üçüncü aşama bu bileşiklerin LİAIH4 ile indirgenmelerini takiben yeni izoindolin türevlerinin hazırlanmasını gösterir. Son aşamada sentezlenen tüm yeni bileşiklerin yapılan sırasıyla İR, *H NMR, 13C NMR, DEPT ve MS spektrofotometrik yöntemleriyle aydınlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Paladyum katalizörlü yöntemde temel basamaklar; Tek basamaklı paladyum katalizörlü dönüşümler; İndirgen heck reaksiyonları (Hidroarilasyon reaksiyonları); Biyolojik aktivite; Bisiklik imid; Heck-tipi hidroarilasyon reaksiyonları; İndirgenme; İzoindolin türevleri