Kapalı genleşme depolarının sıcak ve soğuk su sistemlerinde kullanılması ve seçimleri - Akgün, Aygün (My University, 1997)
Isı ve basınçlı su sistemlerinde, membranlı kapalı genleşme tankları yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmış olup bilhassa bunların büyüklüklerinin seçimleri büyük önem arzetmektedir. Bunun sonucu olarak son 2 yıldır bu tip elemanların - ki bunlar , 8 - 1000 İt arasında değişmektedir. - Türkiye'deki tek üreticisi olan DAF DÖKÜM ARMATÜR ve FENNİ MAKİNALAR SAN. TİC.A.Ş. 'de, araştırma, geliştirme ve imali ile ilgili olarak aşağıda belirtilen çalışmalar yapılmıştır : 1. Hidrofor tanklarının imali için elimizde bulunan kalıplara ilave olarak, gerekli yeni kalıpların dizaynı, malzeme temini ve imalatının gerçekleştirilmesi, 2. Sıcak su sistemlerinde kullanılan kapalı genleşme depolan ile ilgili eğitim notlarının hazırlanması ve bir kitapçık olarak bastırılması, 3. Kapalı Genleşme Depolarının TSE Belgesinin alınması hususunda, her türlü çalışma ve deneylerin yapılabilmesi için gereken araç ve gereçlerin, cihazların tesbiti. temini ve TSE görevlilerin giminde ilgili çalışma ve deneylerin gerçekleştirilmesi, 4. Genleşme depolarında kullanılan membranların şekil ve hacim belirleme çalışmaları ile sonuç olarak bütün tipler için çeşitli deney setleri hazırlanması, deneylerin yapılması ve sonuçlarına göre üretilecek olan membranların ( bir kısmı yurt içinde, bir kısmı da yurt dışında üretilmiştir. ) şekil ve hacimlerinin belirlenmesi. 5. Genleşme tanklarının imali ile ilgili malzeme alımından, tankın yapımına kadar tüm aşamalar için, kalite kontrol, test ve geliştirme çalışmalarının belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi, 6. Kapalı genleşme depoları kullanım alanları, tesisata montajı ve seçimleri ile ilgili seminerler verilebilmesi için gerekli araştırmaların yapılması, konuyla ilgili tüm yabancı firmaların her türlü katalog ve yayınlarının temini ile bazı firmaların yurt dışındaki üretim yerlerinin ve üretim şekillerinin incelenmesi. Bu tez , yukarıda belirtilen çalışmalara dayandırılmıştır. Bu çalışmaların tamamı DAF A.Ş. fabrika bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye 'de ilk defa Kapalı Genleşme Depolan imal edilmeye başlanmış ve hemen akabinde de TS 1 1424 'e uygunluk belgesi alınmıştır. Çalıştığım yer,, halen Türkiye "de Membranlı Kapalı Genleşme Depolarını üreten tek firmadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Kapalı genleşme depolarının ısıtma tesisatlarında kullanılması ve hesabı; Genleşme depoları ile ilgili imalat çalışmaları; Kalorifer tesisatları için kapalı genleşme deposu seçiminde takip