Akıllı kart teknolojisiyle geliştirilmiş elektronik pasaport ve vize sistemi - Uzun, Mehmet Semih (My University, 2006)
Teknolojideki hızlı gelişim süreci ve onun bizlere sağladığı kullanım kolaylığı, günlük hayattabizler için önemli olan yerlere hızla girmesini sağlamıştır. Önceleri kredi kartı işlemlerimiziçin kullandığımız elle çalıştırılan POS (point of sale) makinelerinin yerini tam otomatik, aynıanda birçok kontrolü içinde barındıran cihazlar almış, tıpkı bunun gibi, yaygınlaşmayabaşladığında sadece arama yapmak ve mesajlaşmak için kullanılan cep telefonları bugünfotoğraf çekmekten radyo dinlemeye kadar birçok özelliği bünyesinde barındıran teknolojikaletler haline gelmişlerdir.Teknolojik gelişmelere paralel olarak önceleri yüzbinlerce dolara satılan yüksek kapasitelibilgisayarlar yüz dolarlar seviyesinde evlere girmeyi başarmış, sadece bilgisayarlarlakalmayan bu yayılma süreci yüksek çözünürlüklü tarayıcılara ve kaliteli yazıcılara dayansımıştır. Böyle olunca da, kâğıt üzerinde yapılmakta olan işlemler kopyalanabilir ya daüzerinde tahrifat yapılabilir hale gelmiş, tüm bunlar da bu tür işlemlerin güvenirliği sorgulanırhale getirmiştir.Ülkeler (ki buna ülkemiz de dahildir) kendi iç işlerinde birçok kademede bilgisayarlı sistemegeçmelerine rağmen, henüz farklı teşkilatlar arasında tam anlamıyla bir bütünleşmesağlanmadığından ve daha da önemlisi vatandaşlara bu sisteme geçiş tamamenyansıtılamadığından, kurumlar ve insanlar arasında kullanılan evraklar üzerinde değişiklikyapılabilmekte, bu durum da ülkelerin karşılaştığı önemli sorunlardan biri olmaktadır.Ülkeleri en çok zorlayan problemlerin başında o ülkeye yapılan girişlerin ve çıkışların kontroledilmesinin geldiği de açıktır. Pasaport ve vize, ülkelere giriş çıkışların kontrol edilebilmesiamacıyla kullanılan mekanizmalardır. Bu evraklar üzerindeki sahtecilik de öteden beridevletlerin ciddi biçimde engellemeye çalıştığı işlemlerdir. Ancak günümüz gelişenteknolojisinde de bunu önlemenin yolu, sahteciliğe dayanıklı bir mekanizma kullanmak vekâğıt evrakları tamamen terk etmekten geçmektedir. Bu tez, böyle bir sistemi altyapısıylabirlikte incelemek, örnek bir sistem ortaya çıkarıp, avantajlarını ve geliştirilme yollarınısunmak amacıyla yazılmıştır.Tez çalışmasında kullanılacak teknolojiler hakkında hem teorik hem de uygulamaya yönelikkapsamlı bir araştırma yapılmış, kullanılacak teknolojiler sonucunda ortaya çıkması muhtemelolan sorunlardan bahsedilerek, bu sorunlar üzerine yorumlar yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Pasaport, vize, elektronik pasaport, akıllı kart, güvenlik
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Güvenli kimlik; Genel bts modeli; Parmak izi tanıma