Ağır hizmet sektöründeki dizel motor bloklarına yönelik hafifletme çalışmaları - Kirenci, Ümit (My University, 2019)
Her geçen yıl sıkılaşan emisyon standartları binek ve ticari dizel motor kullanımının tartışılmasına neden olmaktadır. Fakat ağır hizmet sektöründeki ihtiyaçlar için dizel motorlar günümüz şartlarında popülerliğini korumaya devam etmektedir. Bu nedenle de rekabetçi piyasa şartları ağır hizmet dizel motorlarındaki iyileşme arayışları; gelişen teknoloji beraberinde tasarım ve hafifletme çalışmaları birlikte yürütülerek aralıksız devam etmektedir. İçten yanmalı dizel motorlarda en önemli bileşenlerinden biri motor bloğudur. Motor blokları aynı zamanda motorun en karmaşık geometrili ve en büyük parçasıdır. Bu çalışmada, traktör motorunda kullanılmak üzere tasarlanmış ve prototip olarak üretilmiş bir ağır hizmet dizel motor bloğuna yönelik hafifletme çalışması yapılmıştır. Eski ve yeni tasarım bilgisayar desteli analiz yazılımları ile modal analiz yapılarak kıyaslanmıştır. Eski ve yeni tasarımın mod frekansları karşılaştırılarak tasarımın dinamik şartlara karşı tepkileri incelenmiştir. Yapılan hafifletme çalışması sonrasında yeni blok tasarımı üretim parametreleri açısından incelenerek eski tasarım ile karşılaştırılmıştır. Yolluk boyutlandırması yapılmış, döküm esnasında ve sonrasın oluşacak durumlar simülasyon çalışmaları ile incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Gri dökme demir; Ağırlık hafifletme; Tasarım doğrulama; Dizel motor bloğu; Döküm simülasyonu