Türkiye’nin hibrit haritalarının oluşturulması ve maliyet analizi - Şengüler, Furkan (My University, 2019)
Elektrik enerjisine olan ihtiyaç zamanla artarken, tek başına bir yenilenebilir enerji kaynağı henüz bu artışı karşılayamamaktadır. Gelecekte fosil yakıtlara bağlılığın azalması için alternatif yollar aranmaktadır. Hibrit enerji de bu konuda önemli bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır. Tek başına güneş enerjisi veya rüzgar enerjisine göre üretim kapasitesinin fazla olması ve ek olarak depolama birimleri sayesinde yenilenebilir enerjinin önemli sorunlarından olan süreklilik sorununa karşı çözüm olması hibrit enerjiyi fosil yakıtlara karşı iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkarmaktadır. Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisine yatırım günden güne artarken, hibrit enerji potansiyelinin hangi noktalarda ne kadar olduğunun bilinmesi önem teşkil etmektedir. Bu çalışmada Türkiye’nin sahip olduğu rüzgar ve güneş potansiyelleri birleştirilerek hibrit potansiyellerinin haritasının oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca bazı ekonomik faktörler göz önüne alınıp oluşturulan senaryo ile hibrit enerji santrali kurulması takdirde bu sistemin kazanç durumunun da belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Türkiye’nin sahip olduğu rüzgar ve güneş enerjisinin potansiyel haritaları incelenmiştir. Bu potansiyel haritalarına göre 81 ilde mevcut güneş ve rüzgar potansiyeli belirlenmiştir. Aynı noktalardaki rüzgar ve güneş potansiyeli verileri birleştirilerek hibrit enerji potansiyelleri saptanmıştır. Potansiyeller saptandıktan sonra haritası oluşturulmuştur. Ardından belirlenen hibrit potansiyeli verileri baz alınarak her il için 1MW enerji santrali kurulması takdirde yatırımın değerinin uygun ekonomik veriler baz alınarak maliyet analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye’de özellikle Hatay’da oldukça yüksek rüzgar potansiyeli ve yeterli düzeyde güneş potansiyeli olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda Çanakkale ve Karaman gibi iller de yüksek kazanç sağlayan bölgeler olarak Hatay’ı takip etmektedir. Çalışmaların ardından Türkiye’nin hibrit enerji açısından elverişli bir konumda olduğu saptanmıştır. Hibrit enerji santralinin , temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları kullanılarak enerji üretiminde fosil yakıtların kullanım oranı azaltılıp hem Türkiye’nin hem de Dünya’nın geleceğini kurtarmak için alternatif bir yol olabileceği belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Hibrit potansiyel haritası; Maliyet analizi