Bilgisayar destekli imalatta dalarak kaba ve trokoidal işleme algoritmalarının birleştirilmesi - Özkan, Murat (My University, 2010)
Teknolojideki hızlı gelişim, günümüzde üretici firmaların alanlarında rekabetçi olarak kalabilmeleri için, tasarım ve üretimi hızlandırarak yeni dizaynların pazara sunuş sürecinin mümkün mertebe kısaltılmasını zorunlu kılmaktadır. Örnek olarak otomotiv sektörünü ele alırsak yeni bir modelin piyasaya çıkış zamanı dizaynda ve üretimde bilgisayar destekli tekniklerin kullanılmaya başlanmasıyla çok azalmıştır.Öyle ki CAD (Computer Aided Design, Bilgisayar Destekli Tasarım) sistemleri sayesinde, eski ürünün datalarından yararlanarak yeni bir aracın dizaynının geliştirilmesi çok daha kolay olmaktadır. Aynı şekilde araçta kullanılan parçaların imalatı için gerekli olan kalıp, aparat ve fikstürlerin tasarımı da bu sistemler sayesinde daha kısa sürede ve daha hassas olarak yapılabilmektedir.Hazırlanan tasarımların CAM (Computer Aided Manufacturing, Bilgisayar Destekli İmalat) sistemleriyle imali konvansiyonel metotlarla göre kat kat hızlı ve daha kusursuz olmaktadır. Bunun içindir ki günümüzde sayısal kontrollü takım tezgâhlarının (Computer Numerical Control, CNC) kullanımı kaçınılmaz bir hal almıştır. Türk metal işleme endüstrisinde, günümüzün gelişmeye en açık teknolojik yeniliği de bilgisayar destekli sayısal kontrol CNC tezgâhlarının kullanımıdır ve bu sistemlerin üretime adaptasyonu hızla devam etmektedir.Bu çalışmada bilgisayar destekli imalat ana hatlarıyla incelenmiş, takım yolunu oluşturan parametreler ve takım yolu oluşturma yöntemlerine değinilmiş ve bilgisayar destekli imalatta frezelemede kaba işleme yöntemlerinden olan dalarak kaba işleme ve dalarak kaba işleme ile trokoidal işlemenin kombinasyonu ile oluşturulan işleme yöntemleri süreçler açısından mukayese edilmiştir.Yapılan çalışma sonunda, dalarak kaba işleme yöntemiyle malzeme daha kısa sürede işlenirken, dalarak kaba işleme ile trokoidal işleme kombinasyonu algoritmaları ile daha düzgün bir yüzey kalitesi elde edilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada kullanılan kombinasyon işleme yöntemleri ile kaba işleme sonrası yapılacak ince işlemenin daha az olması üstünlük sağlamaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Bilgisayar destekli imalat (CAM); Takım yolu oluşturma algoritmaları; Dalarak kaba işleme; Trokoidal işleme