Talaş kaldırma esnasında kesici takımlarda oluşan gerilme dağılımının analizi - Anar, Can (My University, 1995)
Talaşlı imalatın imalat sektörü içindeki önemi gittikçe artmaktadır.Bundan dolayı kesici takımların performansı ve ömrü konusunda yapılan çalışmalarda önem kazanmak tadır. Sıcaklık ve gerilme dağılımı konusunda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda,takımdaki gerilmelerin takım mukavemetini ve takım ömrünü etkilediği bulunmuştur. Teorik araştırmalarda,gerilmelerin matematiksel ifadeleri ve büyüklükleri tanımlandı. Deneysel çalışmalarda ise bu ifadeler referans alınıp iş parçasında,takımda ve temas bölgesinde oluşan gerilmeler çeşitli yöntemler (fotoelastik,yank-takım,sonlu elemanlar metodu, vb) ile saptandı. Bu tezde bir sonlu eleman analiz programı kullanılarak takım,altlık ve takım tutucusundaki normal ve kayma gerilme dağılımları elde edildi.Ayrıca serbest yüzey aşınması ve ilerlemenin bu oluşan gerilmelere etkisi araştırılmıştır. Bu güne kadar sonlu eleman programı kullanarak yapılmış buna benzer bir çalışma mecut değildir.Bu araştırmanın sonucunda,normal ve kayma gerilmeleri dağıtanının takımı ucundan uzaklaştıkça maksimum değerden sıfıra doğru üssel bir biçimde azaldığı bulunmuştur. Bu gerilme dağılımları,araştırmacılar tarafından daha önceden deneysel olarak elde edilmiş gerilme dağılımlarına benzemektedir. Bunun yanısıra aşınmış takımdan elde edilen gerilme dağılımları keskin takımdan elde edilen gerilme dağılım karakterliğine uymaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Talaş kaldırmada oluşan kuvvetler ve etkileyen temel faktörleri; Kesici takımlarda gerilmeler