Gemi donatımında detay dizayn ve modelleme - Gonca, Güven (My University, 2009)
Gemi inşa sanayiindeki hızlı gelişmeye paralel olarak, gemi üretiminde verimi arttırmak ve maliyeti düşürmek amacıyla geliştirilen en önemli yöntem model oluşturma ve modele göre detay dizayn oluşturmadır. Günümüzde dizayn büro ve tersanelerde, gemi detay dizaynı tekne ve donatım dizaynı olarak iki farklı kısma ayrılmaktadır. Gemi donatımı dizaynı gemi tekne dizaynından oldukça zor ve karmaşıktır. Gemideki donatım elemanlarının tekne yapısı ve birbirleriyle olan bağlantısı gemi donatımını oldukça zorlaştırmıştır. Model çalışmaları bu zorluğu azaltmıştır. Bu çalışmada gemi donatımında detay dizayn prensipleri klas kuruluşu kurallarına bağlı olarak incelenmiş, bu prensiplere bağlı olarak ta günümüzde yaygın kullanılan Tribon programında model çalışmaları örneklenmiştir. Yapısal kuvvetlere maruz kalan gemi şaft sistemi ve diğer bazı gemi donatımı elemanlarının, Ansys programı kullanılarak mukavemet ve titreşim analizi yapılmıştır. Yapılan analiz klas kuruluşunun onayladığı malzeme özelliklerinin uygunluğunu teyit etmiştir. Genel gemi donatım işlemleri, klas kuruluşu kuralları, donatım detay dizaynları, gemi modelleme ve analiz programları araştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Gemi dizaynı; Gemi donatımı; Ansys