Yapay hava düzenleme sistemlerinin seçimi için bir yöntem - Günay, Elif (My University, 1994)
Son yıllarda hava düzenleme sistemleri alanındaki teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi, bu sistemlerin ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanımına neden olmuştur. Yapılarda hava düzenleme sistemlerinin kullanımı ile konfor koşullarının sağlanması ve iç ortam hava niteliğinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Ancak çoğu zaman bu sistemlerden, dolayısı ile bunların kullanıldığı yapılardan beklenen verim alınamamaktadır. Bunun nedeni, uygulanan sistemlerin yeterince tanınmaması ve sistem niteliklerinin tasarımcılar tarafından göz önüne alınmaması yüzünden " sistem - yapı bütünleşmesi" nin sağlanamamasıdır. Bu araştırma, hava düzenleme sistemlerini tanıtma ve sistem seçiminde yönlendirici olabilecek bir yöntem oluşturma amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın bu konu üzerinde yapılmasının nedeni, yapı içi hava niteliğinin, insan sağlığına uygun ölçütlerde olmasının gerekliliğini vurgulamak ve tasarımcılara hava düzenleme sistemlerini tanıtmaktır Çalışma, yapı içi hava niteliği kavramım, nitelikleri belirleyen ölçütleri, kirletici madde türlerim ve sağlığa etkilerini, doğal ve yapay hava düzenleme sistemleri hakkında bilgi ve anlatanları içermektedir. Arastana sonunda sistem seçimi için bir yöntem bulunmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Yapı için hava niteliği; Hava düzenleme sistemleri; Hava düzenleme sistemi-yapı ilişkisi