Yerel yönetimlerde toplam kalite yönetimi ve uygulama örneği - Hökelek, Senay (My University, 2002)
Dünya ölçeğindeki sosyoekonomik ve siyasal değişimler, devlet-toplum ilişkilerini yeniden tanımlamaktadır. Yurttaşların kamu hizmetlerinden yeni talep ve beklentileri, kamu yönetiminin daha etkin ve verimli hizmet sunması için yeni gerekçeler oluşturmaktadır. Daha etkin ve verimli yönetim modelleri arayışları geçmişte de vardı ama bu arayışlar yerel yönetimlerde daha yaygınlaşmıştır. Özel sektörde uygulanan TKY'nin, uygulanabilirliği bugün kamu yönetimi için de tartışılmaktadır. Bu tezin de nihai amacı, yerel yönetimlerde uygulanmak istenen TKY yaklaşımını analiz etmektir. "Yerel Yönetimlerde Toplam Kalite Yönetimi ve Uygulama Örneği" adını taşıyan bu çalışmanın birinci bölümünde yerel yönetimler ve TKY konulan incelenmiştir. Bu bölümün ilk kısmında, yerel yönetim kavramından hareket ederek, yerel yönetimlerin varlık nedenleri üzerinde durulmuş, gündemdeki yasal düzenlemelere ve yapısal değişikliklere değinilmiştir. Belediyeleri yemden yapılanmaya zorlayan faktörler üç yeni yönetim kültürünün bileşenleri üzerinde durulmuştur. İkinci kısmında ise kalite yönetimine değinilmiştir. Kalite, TKY, ISO kavramlarının teorik yapısı sunulduktan sonra, sektörel yapıya göre kalitenin nasıl farklı şekilde değerlendirildiği vurgulanmıştır. İkinci bölümde, TKY yaklaşımım uygulayan iki belediye karşılaştırılarak incelenmiştir. Bu bölümde alan çalışmasının kavramsal çerçevesi çizilmiştir. Değirmendere ve Bahçeşehir Belediyeleri'nin tercih edilme nedenlerinden birisi, iki belediyenin de belde belediyeleri olmalarıdır. Değirmendere, TKY konusunda çalışan ilk belediyedir. Bahçeşehir Belediyesi ise, TKY konusunda henüz yeni çalışmaya başlamıştır. Sosyo ekonomik yapısı, hizmet ettiği insanların heterojenliği, hizmetlerin niteliği ve olanakları bakımından, Değirmendere tipik, Bahçeşehir Belediyesi ise atipik örnekler olarak kabul edilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu kısım, alanda derinlemesine mülakatlarda edinilen sübjektif izlenimlerin ve yanıtların analizlerinin bulgularıyla sona erdirilmiştir. Tez çalışmasının sonunda ise, yapılan teorik ve uygulamalı çalışmalar değerlendirilmiş ve kısaca sunulmuştur. Yerel yönetimlerin TKY çalışmaları için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Yerel yönetimler ve toplam kalite yönetimi