AISI 1010 ve AISI 1040 çelikleri yüzeylerine nikel ve krom yayındırılarak yüzey özelliklerinin geliştirilmesi - Altakan, Caner (My University, 2011)
Bu çalışmada AISI 1010 ve AISI 1040 çelikleri yüzeylerine elektrolitik olarak nikel ve krom kaplanmış, kaplanan çeliklere farklı sıcaklıklarda (700 oC ve 800 oC) ısıl işlem uygulanmak suretiyle nikelin ve kromun çeliklerde yayınması sağlanmış, böylece AISI 1010 ve AISI 1040 çelik yüzeylerinde nikel ve krom miktarı arttırılarak adeta alaşımlı çelik gibi davranmaları amaçlanmıştır. Isıl işlem sonrası yüzeylerine nikel ve krom yayındırılan çeliklerin karakterizasyonu yapılmıştır. Difüzyon bölgesi taramalı elektron mikroskobunda(SEM) incelenmiş ve difüzyon bölgesinde EDS analizi yapılmış, kalınlığı ölçülmüş, difüzyon bölgesinin korozyon davranışları incelenmiş ve mikrosertlik ölçümleri yapılmıştır. Nikelin yayındırmayla çeliklerde korozyon direncini arttığı, krom yayındırılmasıyla hem korozyon direncinin hem de sertliğin arttığı görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Yüzey işlemleri; Uluslararası çelik standartları