Clemizole benzil penisilin ve streptomisin sülfat antibiyotiklerinin mikrobiyolojik miktar tayini - Ergün, Gülnur (My University, 2007)
Antibiyotikler insan ve hayvanlarda oluşan bakteriyel hastalıkların iyileştirilmesinde aktif rol oynar. Bu nedenle, antibiyotikler piyasaya verilmeden önce laboratuar aşamasında mutlaka farmakopilerde belirlenmiş veya geliştirilmiş metotlar ile miktar tayini çalşıması yapılır. Antibiyotiklerin miktar tayini çalışmaları neticesinde analiz sonuçları spesifikasyonları karşılıyor ise hammadde veya bitmiş ürün olarak piyasaya verilir. Bu çalıma, Streptomisin sülfat ve Benzil penisilin adlı iki aktif madde içeren Clemipen-Strep mikrobiyolojik miktar tayini çalışmalarının yöntemini kapsar. Clemipen-Strep piyasada bitmiş ürün olarak satılmaktadır. Bu çalıma da Streptomisin sülfat için Bacillus subtilis ATCC 6633,Benzil penisilin için Staphylococcus aureus ATCC 12228 bakterileri kullanıldı. 24 saatlik inkübasyon sonucunda oluşan inhibisyon zonları, zon okuma cihazı ile ölçüldü. Miktar tayini sonuçları, zon çaplarının potens formülüne girilmesi ile elde edildi. Bu sayede, bitmiş üründe Benzil penisilin ve Streptomisin sülfat miktar tayini sonuçları elde edildi. Miktar tayini çalıma sonuçları Benzil penisilin için 362.7 IU/mg, 362.1 IU/mg, 363.6 IU/mg ve Streptomisin sülfat için 451.5 IU/mg, 454.9 IU/mg,453.2 IU/mg olarak elde edildi. Sonuçlar Benzil penisilin için 359 IU/mg (% 90?115) ve Streptomisin sülfat için 449 IU/mg(%90?115) olan trend değerlerine uygun olduğu tespit edildi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Streptomisin sülfat; Benzil penisilin; Silindir petri metodu