K2TiF6 ilavesi ile Al-Ti-C tane küçültücü üretimi ve performansının incelenmesi - Ambarkütük, Ayşin (My University, 2011)
Tane küçültücüler şekillendirilebilir alaşımların dışında döküm boyunca iyileştirilmiş mekanik özellikler, ikincil fazların ve mikro gözenekliliğin dağılımı, gözeneklerin elimine edilmesinde daha iyi bir besleme özelliği, daha iyi dayanım ve yorulma ömrü gibi olumlu özelliklerinden dolayı döküm alaşımları içinde kullanılmaktadır. 1980'lerinortalarından bu yana Al-Ti-C master alaşımları alüminyum ve alaşımları için yeni bir tür tane küçülütücü olarak büyük ölçüde geliştirilmiştir. Hazırlama tekniği ve küçültme etkinliği kadar bileşen optimizasyonu gibi özelliklerinde de birçok önemli gelişmeler bulunmaktadır. Bu çalışmada, farklı Ti:C oranlarında ki Al-Ti-C tane küçültücüler K2TiF6 tuzu ile elementel karbon tuzlarının karışımının ticari saflıktaki alüminyuma ilave edilmesi ile üretilmiştir. Mikro yapılar optik mikroskop ve taramalı elektron mikroskobu ile karakterize edilmiştir. Üretim yönteminin, döküm sıcaklığının ve Ti:C oranının tane küçültme işlemi üzerine etkisi Alcoa Cold Finger Test yöntemi ile incelenmiş ve en uygun koşullar belirlenmiştir. Sonuçlar üretilen Al-Ti-C master alaşımlarının alüminyum matris ile TiC ve Al3Ti partiküllerini içerdiğini belirtmektedir. En küçük tane boyutunun elde edildiği Al-Ti-C master alaşımlarının üretimi için uygun koşullar: 1300oC, bekleme süresi, 20 dakika, ve Ti:C ağırlık oranı, %0,60 olarak belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Alüminyumda tane küçültme işlemleri; Homojen çekirdekleme; K2 TİF6 ilavesi ile AI-Ti-C tane küçültücü üretimi