Beyoğlu haccopulo pasajı ve koruma önerileri - Şen, Handan (My University, 1998)
Bu çalışma İstiklal Caddesi pasajlarından biri olan Hacopulo Pasaj ı'nı incelemektedir. Pasaj içinde avlusu ve geçişi vardır. Meşrutiyet Caddesi ve İstiklal Caddesi' ni birleştirir. Pasaj, bazı özellikleriyle Beyoğlu' nda İstiklal Caddesi ana arterine cephesi olan diğer pasajlardan ayrılır. Çalışmada binanın söz konusu farklı özellikleri sunulmuştur. Genel olarak Beyoğlu hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca bölgenin sosyolojik, etnik ve ekonomik değişimleri göz önünde tutulmuştur. Böylece binaların bu değişimlerden etkilendikleri noktalar sunulmuştur. Ayrıca pasajın analitik rölövesi, restitüsyonu ve restorasyonu yapılmıştır. Analitik rölöve sayesinde pasajın şu andaki durumu ortaya çıkarılmıştır. Pasajın bölümlerinden bazılarının farklı zamanlarda yapıldığı böylece anlaşılmıştır. Bozulmalar ve bozulma nedenleri ortaya çıkartılmış, koruma önerileri getirilmiştir. Onarımların nasıl yapılması gerektiği de belirtilmiştir. Böylece binanın bundan sonraki dönemlerde daha az zarar görmesi sağlanabilecektir. Hacopulo Pasajı için yapılan restitüsyon çalışmasında, binanın ilk yapıldığındaki durumu ile şimdiki durumu karşılaştınlmıştır. Tüm değişimler, elemanlara ayrılarak incelenmiştir. Restorasyon çalışmasında binanın aslına uygun onarımları yapılmıştır. Yeni bir işlev kazandırılması için yapılması gereken değişiklikler belirtilmiştir. Binanın kazanacağı yeni işlevinin binanın kendi değerini yansıtması ve yeni işlevinden sonra binanın tahrip olmaması düşünülmüştür. Bu değerler dikkate alınarak, pasaja kültür, sanat ve moda merkezi işlevi verilmiştir. Bu işlevin dışında yapının yapıldığı zamanda bir gazete merkezi ve basım yeri olduğu bilinmektedir. Zamanının Türk siyasi hayatında önemli bir yeri olan bina bu sebeple yeni işlevinin yanında bir de müze barındırmaktadır. Çalışma yapının belgelenmesi, rölövesinin çıkarılması, tarihi süreç içindeki eklerin belirlenmesi ve restitüsyon çalışması, restorasyon projesinin hazırlanması ve çalışmada alınan kararlar doğrultusunda yeniden işlevlendirilmesini içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Beyoğlu bölgesi; Pasajlar; Haccopulo pasajı