X.25 ağ üzerinden düğüm denetiminin incelenmesi - Tanrıverdi, Mehtap (My University, 1998)
Günümüzde veri haberleşmesi, artan bir hızda önem kazanmakta, bu ise doğal olarak, her geçen gün, çok sayıda ve çeşitli özelliklere sahip ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak, çeşitli özelliklere sahip bu ürünlerin uyum içinde çalışabilmesi için, bir takım standartlar belirlenmesi zorunluluğu doğmuştur. X.25 protokolü de bu standartlardan biri olup, DTE ile DCE arasında, paket modda veri transferini tanımlamaktadır. X.25 protokolü, hepsi de DTE ve ağ arasındaki haberleşmenin kurulabilmesi için gerekli olan üç ayrı seviyeye bölünebilir.. Fiziksel seviye. Çerçeve seviyesi (veya link seviyesi). Paket seviyesi (veya ağ seviyesi) DPN (Veri Paket Ağı) ürün ailesi, erişim, anahtarlama, ağ operasyonları, yönetim ve bakım özelliklerini sunan bir veri şebekelendirme ürünler topluluğudur. TURP AK içinde, DPN düğümleri kullanıcıyla X.25 protokolünü kullanarak haberleşirler. DPN- 100 iki temel fonksiyonel elemandan oluşur.. Erişim modülü DPN- 100 Erişim Modülü, DPN ürün ailesi için abone hattı erişim ara birimi sağlamaktadır. Erişim Modülü'nün kullanıcılara yüksek performanslı erişim linkleri sunan modüler bir yapıya sahiptir.. Kaynak modülü Kaynak Modülü bir ağ elemanıdır. Ağla tümleşiktir ve diğer santrallere direkt bağlıdır. Temel fonksiyonları,. Trunk ve erişim modülleri arasında paket transferi sağlamak,. Santral yönetimi şeklindedir. DPN Veri Toplama Sistemi, alarmlar, loğlar ve istatistikler gibi ham DPN- 100 ağ verisini toplar ve saklar. Böylece ağ verisi, NMS (Ağ Yönetim Sistemi) performans ve hata yönetimi uygulamaları tarafından yapılacak daha sonraki işlemler için mevcut hale getirilir. DPN Veri Toplama sistemini oluşturan bileşenler ve görevleri aşağıdaki gibidir.. DPN-100 modülleri, Yönetim Veri Servenna olan X.25 bağlantılarıVIII vasıtasıyla, ham ağ verisini periyodik olarak transfer eder.Bu ağ verisi, daha sonraki analiz ve raporlama uygulamaları tarafından kullanılmak üzere, MDS veri tabanında saklanır.. Yönetim Veri Server hoştu alarmlar, loğlar ve istatistikler ve binary servis verisi dosyalan gibi ham ağ verisini toplar ve saklar.. Performans API, alarmlar, loğlar ve istatistikler ve servis verisi dosyalan gibi ham ağ verisini toplar ve saklar.. Mühendislik Analiz Mümessili (EAA), standart erişim metodlarını (Performans API) kullanarak, MDS'ten ham ağ verisini elde eder, tablolarının oluşturmak için, bu elde edilen veriyi kullanarak hesaplamalar gerçekleştirir, MDS veri tabanında bu sonuç tabloların saklar.. Kesinti Hesaplayıcısı, DPN-100 ağı tarafından üretilen alarmlara dayalı olarak, kesinti kayıtlan oluşturur.. Raporlama Uygulamaları, performans veya hata yönetimi alanlarındaki daha sonra yapılacak olan işlemler için, DPN-100 ağ verisine erişebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: X25 protokolü; veri paket ağı veri şekillendirme sistemi