H2S'ten hidrojen üretimi amacıyla perovskit katalizörlerin geliştirilmesi - Güldal, Nafi Özgür (My University, 2015)
Doğal oluşumunun yanısıra, endüstriyel yan ürün olarak yüksek miktarlarda üretilen hidrojen sülfür (H2S) gazının oldukça toksik ve korozif özellikler taşıması sebebiyle yok edilmesi gerekmektedir. Hidrojen sülfür, hidrojen ve kükürde parçalanarak, ekonomik değere sahip iki adet ürünün elde edilmesiyle birlikte, canlı sağlığı ve çevreye karşı olan zararları da en aza indirilebilir. Hidrojen sülfür’den hidrojen ve kükürt üretebilmek bakımından literatürde yer alan yöntemlerden en kolay uygulanabilir olanı, doğrudan termal dekompozisyondur. Hidrojen veriminin arttırılması ve gerekli dekompozisyon sıcaklığının düşürülmesi amacıyla termal dekompozisyon reaksiyonunda kullanılmak üzere, perovskit oksit katalizörler sentezlenmiş ve ilk kez denenmiştir. En yüksek hidrojen sülfür dönüşümünü sağlayan katalizörler, LaCrO3 ve La0.9Sr0.1Cr0.25Co0.75O3 olarak bulunmuştur. Literatürde yer alan çeşitli metal sülfür katalizörlerinin termal dekompozisyon sonuçları ile karşılaştırıldığında, perovskit oksitler daha iyi sonuçlar vermektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Keywords: Hidrojen; Hidrojen sülfür; Termal dekompozisyon; Perovskit; Sol-jel yöntemi