Termoplastik esaslı makina parçaların imalinde kullanılan enjeksiyon kalıplarının soğutulması - Turgut (Akbaş), Nilgün (My University, 1994)
Plastik enjeksiyon üretim yönteminde kalıplar çok önemli bir yer tutmaktadırlar. Hassas ve düzgün yüzeyli plastik parçaları elde etmek için (kalıpta oluşan çarpıklık, yüzey çöküntüleri, sonradan çarpılma vb... hataların oluşmaması için ) kalıp soğutma işlemlerine dikkat etmek gerekir. Soğutma işlemlerinde: -Parçalara uygun kanal geometrileri seçilir. -Uygun soğutma süreleri malzemelerin özelliklerine göre belirlenir. Enjeksiyon parçalarının kalıplarına açılan soğutma kanallarının geometrileri dairesel veya dörtgen kesitli olabilir, bu kanallardan su, yağ vb. akışkanlar geçirilerek soğutma işlemi sağlanır. Bu çalışmanın ana konusunu soğutma işlemlerinin teorik hesapları ve uygulamalarının bilgisayar yardımı ile çözümlerinin incelenmesi oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Plastikler ve şekillendirme yöntemleri; Enjeksiyon tekniği ve kalıpları; Kalıpların soğutulması