Akım taşıyıcı tabanlı aktif elemanlar kullanılarak yeni filtre yapıları ve tasarım yöntemleri - Sağbaş, Mehmet (My University, 2007)
Son yıllarda, kuvvetlendiriciler, empedans çeviriciler, jiratörler, osilatörler ve daha genelolarak analog isaret isleme devreleri gibi devrelerin tasarımında çok sayıda uygulamaları olan akım tasıyıcılar ve akım tasıyıcı tabanlı aktif elemanlar kullanılarak elde edilen devrelere olan ilgi giderek artmaktadır.Bu tezde, farklı tipteki akım tasıyıcı elemanlar ve akım tasıyıcı tabanlı aktif elemanlar kullanılarak gerilim-modlu, akım-modlu, transfer-empedansı modlu ve transfer-admitansmodlu filtre yapılarının tasarımı üzerinde durulmustur. kinci dereceden çok-fonksiyonlufiltre devreleri gerçeklestirme konusu ele alınmıstır. Tez iki ana bölüm içermektedir,I. kinci derece filtre yapıları,II. n. derece filtre yapıları.Bu tezde önerilen filtre yapıları simdiye kadar literatürde yayınlanmıs devrelere görebirçok avantajlara sahiptir. Bunlar: minimum sayıda eleman içermeleri, aktif ve pasifduyarlıkların kabul edilebilir sınırlar içinde olması, elektronik olarak kontrol edilebilmeleri, akım-modlu devreler için yüksek çıkıs empedansı, gerilim-modlu devreleriçin düsük çıkıs empedansı, topraklanmış kapasitör elemanının kullanılmasıdır.Önerilen filtre devreleri ve duyarlıkları ideal ve ideal olmayan durumlar için analiz edilmiştir. Sonuçlar PSPICE devre simülasyon programı kullanılarak ve/veya deneysel çalışmalar ile doğrulanmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Akım taşıyıcılar; Akım taşıyıcı tabanlı aktif elemanlar; Akım modlu devreler; Gerilim-modlu devreler; Aktif filtreler; Çok fonksiyonlu filtreler; Genel tasarım yöntemleri