Melanoma hastalığını oluşturan sentetik peptidlerin poliakrilikasit ve kopolimerleri ile konjugasyonu - Kızılbey, Kadriye (My University, 2012)
Sentetik polimerlerin biyomoleküllerle birlestirilmesi tıp, eczacılık ve mühendislik dallarında çesitli uygulamaalanları bulmaktadır. Kontrollü ilaç-salınımı, doku mühendisligi ve hücreüretimi gibi fonksiyonel uygulamalarda kullanılan katı hal (suda çözünmeyen) polimerik sistemlerin yanısıra suda çözünebilen polimer-biyomolekül konjugatları son zamanlardaenzim kararlılıgının arttırılmasında, biyosensörler üretiminde, DNA'nın hücre içi transferinde veantijenlerin immünojenliginin düzenlenmesi için protein modifikasyonunda kullanılmaktadırlar.Ayrıca, polimerlerin biyomoleküllerle etkilesiminin incelenmesi, gerek canlı organizmadakidavranıslarının anlasılmasında, gerekse de biyoseperasyon ve biyokonjugasyon teknolojisinin gelistirilmesi için önem tasımaktadır.Sentetik peptidler zayıf immunojenik özelliklerinden dolayı çesitli tasıyıcı moleküllere baglanmaktadırlar.Tasıyıcı moleküllere baglanan sentetik peptidler, daha yüksek immuncevap olusturabilmekte, biyolojik sistemde daha uzun süre kalabilmekte (prolongation time)vebozucu etkenlere karsı daha kararlı olabilmektedirler.Bahsedilen avantajlarından dolayı bu tez çalısmasında, sentetik peptidler adjuvant özelliktekipolimerlere baglanmıstır. Bu amaçla öncelikle radikalik benzoilperoksit baslatıcısıkullanılarak akrilik asit ve vinil pirolidon monomerlerinin farklı oranlarında kopolimerlersentezlenmistir. Kopolimer sentezine paralel olarak da Melanoma kanserine ait antijenikNYESO-1 155-163 (Q-L-S-L-L-M-W-I-T) ve MAGE-3 121-134 (L-L-K-Y-R-A-R-E-P-V-T-K-A-E)dizili sentetik peptidler Katı faz peptid sentezi yöntemi ile sentezlenmistir. Sentetik peptidler1-etil-3-3-dimetil aminopropil karbodiimid çapraz baglayıcısı kullanılarak PAA ve VP/AA polimerleriile kovalent olarak baglanmıstır. Sentezlenen biyokonjugatların vekomplekslerin yapı islev analizleri bölümümüz laboratuvarlarında gerçeklestirilmistir.Fizikokimyasal yapı analizi amacı ile biyokonjugatlar ve kompleks sistemleri Yüksek Basınçlı SıvıKromatografisi (HPLC), Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC), FluoresansSpektrofotometre ve Zeta-Sizer sistemi ile incelenerek üç boyutlu yapılarının analizi,kompleks ve konjugat olusumu ile moleküler yapılarda meydana gelen degisimlerarastırılmıstır.Bu tez kapsamında elde edilecek bilgiler ısıgında immun cevabın elde edilmesi ileMelanoma kanserine karsı çesitli koruyucuların gelistirilmesi (prophylactics) vetümörlerin teshisinde kullanılabilecek spesifik antikorların elde edilmesi için yeni olasılıklarortaya çıkarabilecekbir ön çalısmadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Melanoma; Peptid; Polielektrolit; P ( VP-co-AA ); Konjugasyon; EDC