Denetimsiz öğrenme ile kredi kartı kopyalama noktalarının tespit edilmesi - Ögme, Fuat (My University, 2020)
Kredi kartı kullanımının yaygınlasması ile birlikte, kredi kartı sahteciligi de zamanla artıs göstermistir. Kart dolandırıcıları, kart bilgilerini ele geçirmek için çesitli yöntemler geli¸stirmektedir. Bu yöntemlerden birisi de, kullanıcılara ait kredi kartlarının, dolandırıcılar tarafından ATM’lerde ve POS cihazlarında olu¸sturulan düzeneklerle kopyalanarak kullanılmasıdır. Bu çalı¸smada, sahtekarlıga karı¸stı ˘ gı ˘ tespit edilmis kredi kartlarının kopyalandıkları is yerlerini tespit etmeye yönelik bir yöntem önerilmistir. Bunun için önce kredi kartı sahtekarlıklarında kopyalama vakaları incelenerek kart kopyalama problemi incelenmistir. Daha sonra kart bilgilerinin suçlular tarafından ele geçirildgi kart kopyalama noktalarını tespit edilmesini saglayarak, kart kopyalama kaynaklı kredi kartı sahtekarlıklarını azaltmayı amaçlayan yeni bir yöntem önerilmistir. Önerilen yöntem, kopyalanma sonucunda gerçeklesen benzer sahte islemlerin kümeleme yöntemi ile gruplanması ve olusturulan gruplardaki ortak özelliklere sahip kredi kartlarının geçmi¸s i¸slemlerinin incelenerek kopyalandıkları olası is yerlerinin tespit edilmesini hedeflemektedir. Çalısmada 2016-2018 yılları arasında gerçekle¸sen ve sahte oldugu beyan edilmis gerçek islemler ˘ ve bankalar tarafından kopyalama merkezi oldugu tespit edilmis is yerlerine ait veriler kullanılmıstır. Önce veri kümesi üzerinde ön islemler gerçeklestirilmistir. Daha sonra karakteristik özelliklerin elde edilebilmesi için farklı özellik çıkarma yöntemleri ile testler yapılmı¸s ve Özkodlayıcı (AutoEncoder) yöntemi ile özellik çıkarma islemi gerçeklestirilmistir. Sahte islemler benzerliklerine göre K-ortalama kümeleme yöntemiyle gruplanmı¸stır. Kümeleme sonucunda olu¸san her bir küme için, kredi kartlarının geçmis islemleri analiz edilmistir. Analiz a¸samasında kredi kartlarının geçmiste kullanıldıkları is yerleri, is yerlerinde ortak kullanılan kart sayısına ve is yeri skorlarına göre derecelendirilerek bu i¸s yerlerinden kopyalama merkezi adayları seçilmistir. Yöntemin basarısı bir banka tarafından saglanan, gerçek kart kopyalama noktaları ile degerlendirilmistir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020
Keywords: Kart kopyalama noktası tespiti; Özkodlayıcı; Derin öğrenme