Kumaş boyama makinasının sistematik konstrüksiyonu - Özcan, Turgay (My University, 1996)
Çalışmamın konusu, tekstil endüstrisinde önemli bir yer alan kumaş boyama tezgahlarının sistematik konstrüksiyonu ele alınmıştır» Boyama tezgahından istenen özellikler kısaca leyecek olursak. Boyamada önemli unsurlardan biri boyanacak materyale homojen nüfuziyeti sağlamak » asidik ve bazik ortamlarda korozyona ugramamalı, reaksiyon sıcaklığına istenilen sürede ulaşabilmeli, boya çözeltisinin makina dışında hazırlanabileceği bir üniteye sahip olmalı, aktarma organları ve hareketli kısımlar ortamdaki korozif etkilerdern korunmuş olmalı, uygun otomasyon sistemi ile donatılmış ol ma lıdır. Tezgahın iyi bir boyama yapabilmasi için, sistemde bu temel özelliklerin mevcut olması gerekir. Mak inanın konstrüksiyonunda sistematik esaslardan yola çıkarak uygulanabilecek çözümler araştırılmıştır. Halat formunda kumaşların boyanmasında kullanılacak sistemler için uygun bir çözüm önerilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Tekstil ve boyama teknolojisi; Boyama makinalarının sınıflandırılması; Halat formundaki kumaşların boyamasında kullanılan makinaların konstrüksiyonuna sistematik bir yaklaşım