Hizmet sektöründe çalışanların stres düzeylerinin belirlenmesine yönelik karşılaştırmalı bir araştırma - Özgür, Filiz (My University, 2002)
Günümüzde teknoloji hızla ilerlerken, örgütler zaman kaybım önlemek, hataları azaltmak, daha kaliteli ürünler çıkarmak ve tüketicileri memnun etmek için olanaklarını zorlayıp, işletmeye yeni teknolojiler kazandırırlar. Elde edilen teknoloji ile örgüt, amacına ulaşmak için büyük bir adım atmaktadır. Basan, teknolojiyi takip etmek, kaliteli ürünler çıkarmak, müşteriyi memnun etmek gibi görünse de başarının temel unsuru örgüt çalışanlarıdır. Çünkü saydıklarımızı elde etmek, ancak kaliteli, işini bilen ve sağlıklı çalışanların varlığı ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle örgütler insana yatırım yaparak hedeflerine giden yolu kısaltabilirler. Teknolojinin ilerlemesi, ülke koşullan, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler insanoğlunun hemen uyum sağlayamayacağı köklü değişikliklerdir. İşte bu değişimler sonucunda insanlar, belli bir baskı ve gerilim hissederler ve bu baskı, insanlarda stresin oluşmasına sebep olur. Stres insanları hem bedenen hem de ruhen etkileyerek, son yılların önemli bir hastalığı haline gelmiştir. Stresin ve stresin çalışanlar üzerindeki etkilerinin önemini kavrayan örgütler stresi yenme veya olumsuz etkilerini azaltmak için çeşitli programlar düzenlemekte ve örgüt sağlığını sağlam temeller üzerine oturtmaktadırlar. Bu programlarla çalışanlar, böylece stresin olumlu ve olumsuz etkilerini ayırt edebilmekte, sosyal ve iş hayatlarında yüksek performans gösterebilmektedirler. Böylece çalışanlar örgüte sağladıkları katkı ile mutlu olmakta ve kendine güvenlerini arttırmaktadırlar.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Stres kavramı ve strese karşı tepkler; Stres kaynakları ve başa çıkma yöntemleri; Çağrı merkezleri ve stres