Yapay sinir ağları uygulaması kullanılarak üretici fiyat endeksi (ÜFE) değerlerinin öngörü modellenmesi ve analizi - Usta, Ahmet Said (My University, 2006)
Ekonomide, uygulama zaman içerisinde önemini artırırken, metodolojik gelişmelerde birbirini takip etmektedir. Günümüzde, artık, gerek politik amaçlı olsun gerekse öngörü amaçlı olsun uygulamalı ekonomik analiz yoğun bir şekilde kullanılmaktadır ve ekonomi alanı istatistik alanından giderek artan oranda yararlanmaktadır.Gelişen teknolojiye paralel olarak artan işleme ve hesaplama gücü ile birlikte karmaşık simülasyonların yapılması ve gelişmiş yapay zeka algoritmaları kullanılarak temel kriterlere dayalı olarak geleceğe dönük tahmini modellemeleri gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Bu modellemelerin gerçekleştirilmesini sağlayan önemli bir uygulama alanı ise Yapay Sinir Ağlarıdır.Bu çalışmada, yeni bir yöntem olan Yapay Sinir Ağları (Artificial Neural Networks)teknolojisi incelenmekte, öngörü modellemesi tekniği olarak Türkiye ekonomisine ait bir makro ekonomik değişkene uygulanmakta ve başka yöntemlerle karşılaştırmalı olarak performans değerlendirmesi yapılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Enflasyon; Enflasyonun etkileri