Hibrid elektrikli araçlar - Karahan, Şeyma (My University, 2004)
İçinde bulunduğumuz yüzyılda konvansiyonel araçlar, çevre kirliliğine neden olan karbon monoksit, karbon dioksit, azot-oksit, partiküller ve uçucu hidrokarbonlar gibi zararlı emisyonların açığa çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca dünyamız, 1970 yılından beri fosil yakıt rezervlerinin azalmasından dolayı açığa çıkan enerji krizi problemiyle de karşı karşıya kalmıştır. Bu çevresel ekonomik problemler, temiz ve verimli şehir içi ulaştırmanın geliştirilmesinde hızlandırıcı etki olmuştur. Böylece otomobil üreticileri bu ihtiyaçları karşılayacak yeni alternatif araçların arayışına girmişlerdir. Bu nedenle çevreye dost şehir içi ulaştırmanın sağlanmasında elektrikli ve hibrid elektrikli araçlar daha fazla önem kazanmıştır. Bunlara ek olarak, bir çok araç üreticileri elektrikli ve hibrid elektrikli araçlarını otomotiv piyasasına sunmuşlardır. Bu çalışma kapsamında, dünyadaki elektrikli ve hibrid elektrikli araçların bugünkü durumu anlatılmıştır. Bunun yamnda bu araçların gelişmesine etki eden faktörler ve ticarileşmesindeki problemler detaylı olarak ifade edilmiştir. Enerji depolama sistemleri, güç üretim sistemleri ve araç tahrik sistemleri gibi alt sistem teknolojileri de tanıtılmıştır. Ek olarak, M2000 konvansiyonel aracının seri hibrid sistemle tahrik edilebilmesi amacıyla, excel hesaplama programı ve MATLAB tabanlı ADVISOR Araç Simülasyon Programı ile düz ve %20 eğimli yokuş için yol yükü hesaplan yapılmıştır. Ayrıca istenilen araç performansı için alt sistemler de belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Elektrikli araçların tarihçesi; Elektrikli araç teknolojileri; Elektrikli araçlarda kullanılan alt sistemler; Hibrid elektrikli araç dizaynı ve taşıt mekaniği