Genelleştirilmiş mikrodalga kuvvetlendirici tasarım prosedürü ve uygulamaları (tek katlı, çok katlı kuvvetlendiriciler) - Demirel, Salih (My University, 2009)
Aktif mikrodalga eleman karakterizasyonu ve geniş bantlı mikrodalga kuvvetlendiricisi tasarımı, haberleşme mühendisliğinin en önemli ilgi alanlarından biri olmaya, günümüzde de devam etmektedir. Özellikle, mikrodalga kuvvetlendiricisi tasarımında, sistem performansını en uygun şekle sokmak amacı ile birçok modern nümerik yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerde genellikle, bir çalışma bandı boyunca kazanç (GT) üzerinde yoğunlaşılırken, giriş uyumsuzluğu (Vi), gürültü faktörü (F), çıkış uyumsuzluğu (Vout), gibi diğer performans ölçü kıstasları hesaba alınmaz. Diğer taraftan, `en uygun şekle sokma' işlemi, sistemin performans model parametrelerine, yüksek dereceli nonlineer bağımlı bir işlemdir. Aslında, bir en uygun şekle sokma sürecinde, aktif eleman fiziksel limitleri ve/ya da F, Vi, Vout, GT ve bant genişliği B performans ölçüleri ara-ilişkileri bilinmeksizin, istenilen F, Vi, Vout, GT değerleri, `referans' değer takımı olarak verilebilir. Fakat bu (Freq, Vİreq, GTreq) ve (Freq, VOutreq, GTreq) üçlülerinin uyumsuzluğu nedeni ile en uygun şekle sokma süreci, sık sık başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu çalışmanın ilk aşamasında, bu engelleri aşmak amacıyla önce kuvvetlendiricide kullanılan aktif elemanın potansiyel performans karakteristikleri elde edilmiş ve bu karakteristikler ile hedef uzayı teşkil edilerek kuvvetlendirici için optimizasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen aktif elemanın potansiyel performans karakteristikleri ile tek-katlı ve çok-katlı kuvvetlendiriciler tasarlanmıştır.Son olarak optimizasyon sonucu bulunan devre elemanları ile bütün devre analiz edilmiş ve sonuçlar bir profesyonel simülasyon paketi ile karşılaştırılmış ve doğruluğu gösterilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Mikrodalga Kuvvetlendirici; Çok-katlı kuvvetlendirici; Dönüştürücü güç kazancı; Giriş VSWR; Çıkış VSWR; Gürültü faktörü; Hata fonksiyonu