Türkiye ses piyasasında sabit-mobil ikamesi ve piyasa tanımı - Saral, Doğan (My University, 2013)
Geleneksel telekomünikasyon hizmetleri artık yerini daha karmaşık yapıda olan modern telekomünikasyon hizmetlerine bırakmaktadır. Teknolojik ilerlemenin, firmaların ürün farklılaştırma eğilimlerinin, fiyat rekabetlerinin, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin piyasa içerisinde var olma bakımından son derece önemli olduğu telekomünikasyon piyasalarında önemli yapısal değişiklikler görülmektedir. Mobil telekomünikasyon endüstrisinde son on yılda hızlı teknolojik ilerleme ve belirgin bir kalite artışı ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda düşen fiyatlar endüstride önemli yapısal değişimlerin temelini oluşturmaktadır. Böylece mobil telekomünikasyon, abone sayısı, gelir ve trafik gibi temel göstergeler bakımından sabit telekomünikasyon hizmetlerini aşan bir yapı göstermektedir. Buna bağlı olarak iki farklı altyapıya sahip hizmetlerin tamamlayıcılık ya da ikame edilebilirlik özelliklerinden hangisine sahip olduğunun belirlenmesi piyasa tanımı bakımından son derece önemlidir. Bu tezde telekomünikasyon ses piyasalarının genel özellikleri belirlenerek, telekomünikasyon endüstrisinin düzenlenme ihtiyacı üzerinde durulmaktadır. Piyasanın analiz sürecinde iktisadi bakımdan göz ardı edilen değişkenlerin piyasa tanımı üzerindeki etkisi ifade edilmektedir. Türkiye?de sabit telekomünikasyon piyasasında görülen doğal tekel faaliyetinin, mobil telekomünikasyonun rekabetçi yapısı tarafından sınırlandırıldığı üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı Türkiye mobil ve sabit ses piyasalarında yıllar itibari ile ortaya çıkan yapısal değişimi belirleyerek, tamamlayıcı olarak tanımlanan ancak ikame olabilecek iki hizmetin piyasa tanımı ve yapısı üzerinde yaratacağı etkiyi göstermektir. Anahtar Kelimeler : Telekomünikasyon, mobil telekomünikasyon, sabit telekomünikasyon, sabit-mobil ikamesi, piyasa, piyasa tanımı, rekabet, piyasa yoğunlaşması, regülasyon, değiştirme maliyetleri, şebeke dışsallıkları. Doğan Saral Temmuz 2013 Geleneksel telekomünikasyon hizmetleri artık yerini daha karmaşık yapıda olan modern telekomünikasyon hizmetlerine bırakmaktadır. Teknolojik ilerlemenin, firmaların ürün farklılaştırma eğilimlerinin, fiyat rekabetlerinin, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin piyasa içerisinde var olma bakımından son derece önemli olduğu telekomünikasyon piyasalarında önemli yapısal değişiklikler görülmektedir. Mobil telekomünikasyon endüstrisinde son on yılda hızlı teknolojik ilerleme ve belirgin bir kalite artışı ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda düşen fiyatlar endüstride önemli yapısal değişimlerin temelini oluşturmaktadır. Böylece mobil telekomünikasyon, abone sayısı, gelir ve trafik gibi temel göstergeler bakımından sabit telekomünikasyon hizmetlerini aşan bir yapı göstermektedir. Buna bağlı olarak iki farklı altyapıya sahip hizmetlerin tamamlayıcılık ya da ikame edilebilirlik özelliklerinden hangisine sahip olduğunun belirlenmesi piyasa tanımı bakımından son derece önemlidir. Bu tezde telekomünikasyon ses piyasalarının genel özellikleri belirlenerek, telekomünikasyon endüstrisinin düzenlenme ihtiyacı üzerinde durulmaktadır. Piyasanın analiz sürecinde iktisadi bakımdan göz ardı edilen değişkenlerin piyasa tanımı üzerindeki etkisi ifade edilmektedir. Türkiye’de sabit telekomünikasyon piyasasında görülen doğal tekel faaliyetinin, mobil telekomünikasyonun rekabetçi yapısı tarafından sınırlandırıldığı üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı Türkiye mobil ve sabit ses piyasalarında yıllar itibari ile ortaya çıkan yapısal değişimi belirleyerek, tamamlayıcı olarak tanımlanan ancak ikame olabilecek iki hizmetin piyasa tanımı ve yapısı üzerinde yaratacağı etkiyi göstermektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013
Keywords: Telekomünikasyon; Mobil telekomünikasyon; Sabit telekomünikasyon; Sabit-mobil ikamesi; Piyasa tanımı; Rekabet; Piyasa yoğunlaşması; Regülasyon; Değiştirme maliyetleri; Şebeke dışsallıkları