Karayolu trafiğinde bir akıllı hız kesici sisteminin geliştirilmesi - Karagöz, Zekai (My University, 2009)
Son yirmi yılda, taşıt sayısındaki artış oranlarına göre trafik kaza oranları ve kazalardaki ölüm oranları bağıl olarak oldukça azalma göstermiştir. Bu bağıl azalma hem yasal düzenlemelerden, hem de yıllar itibariyle trafik denetimi ve taşıt güvenlik sistemlerindeki gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de son on yılda meydana gelen trafik kazalarına sebep olan kusur oranlarına dair yapılan incelemelerde, sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların toplam kazalara oranının %95 değerlerine ulaştığı görülmüştür. Sürücü hataları arasında yer alan sürücü hız kusurlarının, kazalara etkisinin yaklaşık %30 olduğu tahmin edilmektedir. Trafik veya sürüş güvenliğinin sürekliliği için hız kusurlarının farklı denetim ve azaltılma yöntemleri ile kontrol altına alınması gereklidir. Yapılan bu çalışmada, trafik kaza analizleri, taşıt hız sınırlamaları, yüksek hızın trafik kazalarına ve çarpışma riskine olan etkileri, sürücülerin hız seçimini etkileyen faktörleri ve hız denetim yöntemleri incelenerek, Radar Sistemli Akıllı Hız Kesici ile yüksek hız kusurlarının en aza indirilmesi, sürücüye güvenli bir seyir bilgisi verilmesi, hız ihlali yapanların tespit edilmesi amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Radar; Hız kesici; Kontrol sistemi