Endemik origanum hyperici folium ve kültür ürünü coffea arabica uçucu yağ ve ekstraktlarının c6, hepg2 ve a549 hücre hatları üzerinde sitotoksik etkisi - Bahar, Buse (My University, 2019)
Son yıllarda çağımızın hastalığı olarak bilinen kanserin artış gösterdiği ve kanserden korunmak için ilaçların yanı sıra doğal ürünlerin kullanımına başvurulduğu görülmektedir. Yapılan çalışmaların çoğunda kanserli dokuyu öldürmek, çoğalmasını durdurmak ya da sabit kalmasını sağlamak için bir bitkiyi kullanırken bir içeriğe odaklanıp onu elde edene kadar saflaştırarak kullanılır. Fakat ilaç olarak alınmadığı sürece bu maddeler vücuda saf halleriyle girmezler. Vücuda girene daha yakın bir halini inceleyebilmek için Origanum hypericifolium Schwarz et P. H. Davis ve Coffea arabica L. çekirdeklerinin kavrulmuş ve kavrulmamış hallerinin yağ asitleri ve uçucu yağları farklı türde kanser hücreleri üzerindeki etkisi incelenecektir. Ülkemiz çok zengin bir bitki örtüsü çeşitliliğine sahiptir. Bu çeşitlilik bize çok değerli endemik bitkiler sunmaktadır. Bunlardan biri olan Origanum hypericifolium Schwarz et P. H. Davis antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri uzun yıllardır bilinen Lamiaceae ailesine ait ülkemize endemik bir bitkidir. Uzun yıllardır halk tıbbında mide ve diyabet için kullanılmıştır. Yapılan bazı çalışmalar serviks kanseri ve akciğer kanseri üzerinde antikanser özelliği olduğu tespit edilmiştir. Coffea arabica L. ülkemizde yetişmeyen Rubiaceae ailesine ait işlenmiş bir bitki türüdür. Genellikle Türk kahvesi bu tür ile yapılmaktadır. Birçok çalışmada antikanser özelliği tespit edilmiştir. Bu bitkiler günlük yaşamımızda çok tüketilmekte olup laboratuarımızda da hali hazırda kuru halde bulunmaktadır. Origanum hypericifolium Schwarz et P. H. Davis ve Coffea arabica L. çekirdeklerinin C6, HepG2 ve A549 hücre hatları üzerindeki etkisini araştırmak için laboratuvarımızdaki kurutulmuş bitkiler kullanılmıştır. Ülkemizde endemik olarak bulunan Origanum hypericifolium Schwarz et P. H. Davis’un ve antitoksik özelliğinde olduğu bilinen ve farklı uygulamalarının bazı kanser hücre hatlarında pozitif sonuçlar verdiği bilinen kavrulmuş ve kavrulmamış Coffea arabica L. çekirdeklerinin yağ asitlerinin C6, HepG2 ve A549 hücre hatları üzerindeki etkilerini incelenmiştir. Birçok faydası olduğunu bildiğimiz ülkemizde günlük tüketimi fazla olan Origanum hypericifolium Schwarz et P. H. Davis uçucu yağlarının ve Coffea arabica L. çekirdeğinin çiğ ve kavrulmuş halinin yağ asitlerinin C6, HepG2 ve A549 hücre hatları üzerinde nasıl bir etkisi olduğu MTT ile incelenmiştir. Sonuç olarak, C6, HepG2 ve A549 hücre hatlarının, çiğ ve kavrulmuş Coffea arabica L. çekirdeğinin yağ asitleri ve Origanum hypericifolium Schwarz et P. H. Davis’in uçucu yağlardan nasıl etkilendiği in vitro olarak incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Origanum hypericifolium; Coffea arabica; A549; HepG2; C6; MTT