İstanbul'da faaliyet gösteren yapı denetim şirketlerinin uygulamaya yönelik karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik bir araştırma - Karahan, Ahmet Yüksel (My University, 2008)
Güvenli Yapılar, yaşam hakkının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bütün araştırmalar, insanları `'deprem değil çürük ve denetimsiz yapıların öldürdüğü'' sonucunu ortaya çıkarmıştır. Yapılarda güvenirliliği ve ilgili mevzuatlara göre denetimi sağlamak amacıyla 13 Temmuz 2001 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve bu kanuna dayalı Yapı Denetimi Uygulama ve Esasları Yönetmeliği bu tarihten itibaren 19 Pilot ilde uygulanmaya başlanılmıştır. Bu çalışmada, İstanbul'da faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşlarının uygulamaya yönelik karşılaştıkları sorunlar araştırılmış ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılmış ve yapı denetim firmalarının bu konuya bakış açılarını değerlendirmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Yürürlükte bulunan yapı denetimi kanun ve yönetmelikleriyle Yapı denetim sisteminin sağlıklı bir şekilde yürütülemediği aşikardır. İlgili bakanlık ve yetkililer son zamanlarda bu konudaki yoğun şikayetleri dikkate alıp, sistemin sağlıklı şekilde yürütülmesi hususunda gerekli çalışmalara başlamışlardır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Yapı denetim; Yardımcı kontrol elemanlarının görev ve sorumlulukları; Dünyadaki yapı denetim sistemleri