Katkı maddeleri yardımıyla gözenekli hidroksiapatit üretimi ve ilaç salım özelliğinin incelenmesi - Ay, Esin (My University, 2010)
Bu çalışmada gözenekli hidroksiapatit (Ca5(PO4)3OH, HAP) tabletlerden ilaç salım profilleri incelenmiştir. HAP tozları sentetik olarak hazırlanmış ve gözenekli yapı endüstriyel polimer ve biyopolimer 700°C'de sinterlendikten sonra elde edilmiştir. İbuprofen (C13H18O2), model ilaç olarak kullanılmıştır. İlaç salımı üzerine, sinterleme sıcaklığı, hidroksiapatit tabletin polimer içeriği ve çözelti sıcaklığının etkisi incelenmiştir. İlaç etkin maddesi olarak ibuprofen kullanılmıştır. Yapılan ilaç salım deneyleri sonucu, katkı maddesi olarak kullanılan endüstriyel polimerin, gözenekli tablet üretiminde biyopolimerden daha etkili olduğu görülmüştür. Hidroksiapatit tablet içerisindeki polimer miktarı ve çözelti sıcaklığı arttıkça model denklem ile hesaplanan difüzyon katsayısının ve tablet tarafından salınan ibuprofen miktarının arttığı ancak sinterleme sıcaklığı arttıkça model denklem ile hesaplanan difüzyon katsayısı artarken tablet tarafından salınan ibuprofen miktarının azaldığı belirlenmiştir. İbuprofen adsorpsiyonu geliştirilmiş Freundlich, yalancı birinci derece ve yalancı ikinci derece adsorpsiyon kinetik modelleri ile açıklanmıştır. Deneysel sonuçlar, adsorpsiyon kinetiğinin açıklanmasında, yalancı birinci derece kinetik modelin en uygun model olduğunu göstermiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Kontrollü ilaç salımı; Biyomalzemeler; Hidroksiapatit; Adsorpisyon ve desorpsiyon; Hidroksiapatit; İlaç salımı; İbuprofen