Halka rezonatör yapılarının kullanıldığı tamamen optik butterworth ve chebyshev filtrelerin tasarımı - Hacısalihoğlu, Yusuf (My University, 2011)
Bu çalışmada, optik fiber hattında herhangi bir elektriksel dönüşüm yapılmadan pasif bir eleman olan optik kuplör yardımıyla elde edilen halka rezonatör yapıları ile tamamen optik filtreler tasarlanmıştır. Tasarım için gerekli olan parametreler geliştirilen programlar ile hesaplanmış ve elde edilen sonuçlar grafiksel olarak sunulmuştur.Birinci Bölümde iletişim teknolojilerinde önemli bir yere sahip olan optik haberleşmenin tarihçesi anlatılmıştır. İkinci Bölümde sayısal filtreler konusu incelenmiş ve z-domeninde Butterworth, birinci tip ve ikinci tip Chebyshev filtrelerin transfer fonksiyonunun belirlenme metodu açıklanmıştır. Üçüncü Bölümde, optik kuplörler ve optik rezonatörlerin karakteristik özellikleri incelenmiştir.Dördüncü Bölümde, Butterworth filtreler tasarlanmıştır. Tasarım için gerekli olan halka rezonatör yapıları önerilmiş ve transmisyon hatları ile kuplör ilişkileri teorilerine göre analitik olarak hesaplanarak kutup ve sıfır blokları elde edilmiştir. Elde edilen blokların kaskad olarak bağlanması ile alçak geçiren, yüksek geçiren ve band geçiren Butterworth filtreler tasarlanmıştır. Beşinci Bölümde, birinci tip ve ikinci tip Chebyshev filtreler tasarlanmıştır. Tasarım için gerekli olan ve Butterworth filtre tasarımında önerilen halka rezonatör yapılarından farklı olarak iki farklı halka rezonatör yapısı daha önerilmiştir. Bu yapılar da transmisyon hatları ile kuplör ilişkileri teorilerine göre analitik olarak hesaplanarak kutup ve sıfır blokları belirlenmiştir. Elde edilen yeni bloklar kaskad olarak bağlanarak alçak geçiren, yüksek geçiren ve band geçiren birinci tip ve ikinci tip Chebyshev filtreler tasarlanmıştır. Dördüncü ve Beşinci Bölümler'de, Butterworth ve Chebyshev filtrelerin tasarım parametreleri belirlemiş ve her filtre için genlik cevabı, faz cevabı, grup gecikmesi ve faz gecikmesi bulunmuştur. Alçak geçiren, yüksek geçiren ve band geçiren filtrelerin geçirme ve durdurma bandları ile geçiş bölgesindeki davranışları gösterilmiştir. Chebyshev filtrelerin dalgalanma özelliğinin, birinci tip Chebyshev filtrelerde geçirme bandında ikinci tip Chebyshev filtrelerde durdurma bandında olduğu, elde edilen filtrelerde görülmüştür. Altıncı Bölüm'de ise tamamen optik olan filtre tasarımları değerlendirilerek sonuçlar yorumlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Sayısal filtreler; Sonsuz darbe cevaplı (IIR) filtreler; Optik fiber kuplörler ve optik rezonatörler; Butterworth filtre uygulamaları; Chebyshev filtre uygulamaları