Ramat yıkama sularında metalik altının polielektrolit/metal iyon/klor gazı ile geri kazanımı - Yılmaz, Mehmet Gülhan (My University, 2007)
Altın takı üretimi esnasında yapılan cila işlemleri sonrasındaki ultrasonik yıkama neticesinde sulu çözeltiye bir miktar altın geçmektedir. Toplam cila ramatınõn % 5-10 una tekabül eden bu sulu çözeltideki altının geri kazanılması önemlidir. Bu çalışmada metalik altın içeren sulu ramat çözeltileri pH 3,0 ila 11,0 aralıklarında katyonik, anyonik, non-iyonik polielektrolitlerle ve Fe+3, Al+3 koagülantları ile çöktürülmeleri incelenmiştir. Ayrıca sulu çözeltideki metalik altının, klor gazı yöntemi ile çözülmesi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Altın kaynakları; Hidrojen peroksit; Ramat; Polielektrolit; Koagülant; Klor gazı