Toryum'un hızlı nötronlarla etkileşiminin incelenmesi - Akçalı, Özgür (My University, 2006)
Artan dünya nüfusu beraberinde dünya enerji tüketimini de arttırmıştır. Enerji ihtiyacı ve ekolojik kaygılar güneş, rüzgar ve dalga gücü gibi temiz doğal enerji kaynakları üzerindeki araştırmalar artmıştır. Bununla beraber bu kaynaklar ihtiyaca cevap vermekten uzak olduğundan daha güvenli nükleer reaktör araştırmaları önem kazanmıştır. C. Rubia' nın "enerji yükselticisi" projesi Toryum üzerine olan ilgiyi arttırmış ve onu gelecek nesil reaktörlerin yakıtı haline getirmiştir. Bu tip nükleer reaktörlerin tasarımı fisyon ürünleri hakkında detaylı ve hassas bilgi gerektirir. Bu çalışmada 232Th' nin 14 MeV nötronlarla fisyonundan oluşan ürünlerin toplam bollukları belirlenmiş ve 52 çekirdek bildirilmiştir. Deneyler D-T reaksiyonu ile ~14 MeV nötronlarüreten SAMES T-400 nötron jeneratöründe yapılmıştır. Nötron jeneratörünün akısı, nötronaktivasyon yöntemi kullanılarak 27Al(n,p)27Mg reaksiyonu ile yapılmıştır. Hızlı ve kesin elektronik cevap alınabilmesi için CAMAC sistemi ile HpGe GAMMAX detektör kullanılmıştır ve sistemin tüm kalibrasyonlar ışınlanacak örnek kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çekirdeklerinin hüviyetlerinin tespiti için ardışık ölçüm sistemi kurulmuş ve ilgilenilen çekirdeklerin yarı ömür ölçümleri de gerçekleştirilmiştir. Bu ardışık sistem kullanılarak farklı bekleme süreleri verilmesi mümkün olmuştur ve diğer çekirdeklerin tüm enerji tepesine katkısı elimine edilmiştir. Kullanılan deneysel düzenek ile diğer çalışmalarda elde edilen bilgi üzerindeki belirsizliklerin azaltılması sağlanmış ve daha önce bildirilmemiş10 çekirdek için ürün bollukları belirlenmiştir
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Nükleer reaksiyonlar; Radyoaktivitenin üretilmesi ve bozulması; Gamma dedektörünün hazırlanması