Roma Dönemi floransa kenti ve günümüze gelen izleri - Kılınç, Gülhan (My University, 2010)
Bu yüksek lisans tezi çalışmasında Floransa kentinin geri planda kaldığı düşünülen Roma dönemi ele alınmıştır. Roma dönemi detaylı bir biçimde araştırılan kentin sonraki dönemlerinde Roma mimari elemanlarının değişimi, katmalarının oluşumu incelenmiştir. Roma döneminden günümüze kadar olan süreçte kentsel müdahaleler irdelenerek kent tarihi ele alınmıştır. Güncel kentte, tarih boyunca oluşan bu katmanlara yaklaşımın belirlenmesi ile karşılaşılan kent arkeolojisi kavramı tanımlanmıştır. Çalışmanın ana bölümü olan Floransa'nın günümüze gelen Roma dönemi izleri, görülebilen ya da algılanabilenler olarak sınıflandırılarak güncel kente referans veren bölgeler şeklinde sunulmuştur. Belirlenen bu izlerin günümüze nasıl geldikleri, kentin tarihsel sürekliliği içerisindeki rolleri ve güncel kent kimliğindeki yerleri bağlamında incelenmiştir. Kentteki bu Roma dönemi izleri ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalar ve korumaya yönelik işlemlerin de üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak da Floransa'daki Roma dönemi izleri ve arkeolojik miras bağlamında değerlendirmeler yapılmıştır. Kentsel izlerin korunmasında uygulanabilecek yöntemler üzerinde durulurken bu kalıntıların ortaya çıkarılıp ifade edilebilmesi gerekliliğinden bahsedilmiştir. Ayrıca Türkiye'deki tarihi kentler için de kent arkeolojisi kavramının daha iyi anlaşılabilmesi ve İstanbul gibi çok katmanlı bir kentte gerekli koruma yaklaşımlarının önemi vurgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Roma kenti kurgusu; Floransa kent tarihi; Kent arkeolojisi; Amfitiyatro