İnce cidarlı mütemadi kirişlerin çarpılmalı burulmaya göre hesabı - Çiçek, Tuna (My University, 2005)
Özellikle çelik yapılarda kullanılan elemanlarda, cidar kalınlıkları diğer boyutlarına göre çok küçük olan narin kesitlere rastlanmaktadır. Bu tip elemanların analizinde, gerilme hesabı klasik mukavemetteki bağıntılarla yapıldığı takdirde sonuçlar gerçeği yansıtmamakta, normal kuvvet ve bileşik eğilme ifadeleri olayın tamamını kapsamamaktadır. Yüklerin statik sisteme eksantrik etkimesi durumu burulma etkisini beraberinde getirmektedir. Asıl fark burulma etkisinin gözetilmesiyle kendini göstermektedir. Burulma etkisi altında oluşan deformasyon sonucu, klasik mukavetten farklı olarak kesitler düzlemsellikten çıkmakta, enkesit çarpılması meydana gelmektedir. Burulma etkisi ve enkesit çarpılması özellikle ince cidarlı elemanlarda ihmal edilemeyecek düzeyde normal gerilme ve kayma gerilmeleri meydana getirmektedir. Bu çalışma, Prof. A. Zafer ÖZTÜRK'ün doçentlik tezi temel alınarak geliştirilmiş ince cidarlı mütemadi çubukların çarpılmalı burulmaya göre analizini gerçekleştiren bir bilgisayar yazılımını içermektedir. Çalışmanın ilk kısımlarında çarpılmak burulmanın teorik alt yapısı için gerekli olan bilgiler sözü edilen tezden alınarak aktarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: İnce cidarlı çelik; İnce cidarlı açık kesitler; İnce cidarlı kapalı kesitler; Çarpılmalı burulma; Geçiş matrisi metodu