Biyolojik sıvılarda bazı eser elementlerin tayini ve metot geliştirme - Tunç, Murat (My University, 2006)
Eser elementler, insan ve hayvan dokularında kilogram başına miligram veya daha az bulunan elementlerdir. Duyarlı, özgün ve doğru analitik teknolojilerin, kabul edilebilir maliyette gelişimi eser elementlerin analizini araştırma laboratuarlarından klinik laboratuarların geniş yelpazesi içerisine taşımıştır. Biyolojik numunelerin hazırlanması ve analizi için farklı prosedürlerin kullanıldığı çeşitli metotlar tanımlanmıştır. Bu çalışmada, tam kan, serum ve idrar gibi biyolojik sıvılarda çinko, bakır, kurşun, selenyum, alüminyum ve civa tayini atomik absorbsiyon spektrometrisi ile yapıldı. Serumda çinko ve bakır alevli AAS ile tam kanda kurşun, serumda selenyum ve aluminyum, idrarda bakır grafit fırınlı AAS ile tam kanda civa soğuk buhar AAS ile çalışıldı. Biyolojik sıvıların toplanması ve saklanması eser elementlerin doğru bir şekilde analizinde kritik basamaklardır. Şırıngalar, iğneler, toplama tüpleri ve kapakları hepsi birer potansiyel kontaminasyon kaynaklarıdır. Biyolojik numuneler genellikle proteinlere bağlı yüksek miktarda karbon içerirler. Bu sebepten dolayı külleme ve atomlaşma sıcaklıklarının optimizasyonunun önemi artmaktadır. Numune matriksinden gelen yüksek zemin sinyalleri zeeman zemin düzeltme sistemi tarafından düzeltildi. Çalışılan metotların kesinlik ve doğruluk testleri sertifikalı referans malzeme ile gerçekleştirildi ve istatistiksel değerlendirmeler yapıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Eser elementlerin biyomedikal önemleri; Eser element analiz örnekleri; Atomik absorbsiyon spektrometrisi