Cumhuriyet'in kuruluşundan 1950'ye sergiler ve müzeler ilişkisi - Erzincan,Tuğba (My University, 2007)
CUMHUR YET' N KURULUŞUNDAN 1950'YE SERG LER VE MÜZELERL ŞK STuğba ERZ NCANÜlkemizde Osmanlı'ya dek uzanan sergi etkinliklerinin belli bir sistematik çerçevesindeizleyiciyle buluşması ancak Cumhuriyet Dönemi'nde gerçekleşmiştir. Güzel sanatlardantarihe, el sanatlarından üretime dek pek çok farklı alanda gerçekleştirilen sergi etkinlikleri,dönemin toplum yaşamında önemli yankılar uyandırmıştır. Sergilerden elde edilenkoleksiyonların bir bölümü müzeleştirilmek suretiyle değerlendirilmek istenmiş, bu yöndeçalışmalarda bulunulmuştur. Bunlar içinde sözü edilen, proje aşamasında kalan veya hayatageçen müze projelerinden söz edilebilirse de, birçoğunun istenilen nitelikte müzeyedönüştürülememiş olduğu görülür.Bu çalışmada, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde düzenlenen sergi etkinlikleri ile ortaya konanmüze projeleri / kurulan müzeler arasındaki bağın varlığına dikkat çekilmiş, sergi-müzeilişkisi sorgulanmıştır. Gerçekleştirilen sergilerin arzu edilen sayıda ve nitelikte olmasa da,bazı müze yapılanmalarına kaynaklık ettiği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, sergi, müze, müze projeleri.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: TÜRKİYE’DE SERGİ GELENEĞİNİN BAŞLANGICI; CUMHURİYET’İN KÜLTÜREL ORTAMI