Talaş kaldırma şartlarının belirlenmesinde çok amaçlı karar verme yöntemleri - Demirtaş, Deniz (My University, 1996)
Talaşlı şekillendirme, parça üzerindeki istenilmeyen kısımların alınmasında kullanılan en önemli metodlardan biridir. Bir çok endüstri dalında çok geniş bir kullanım alam bulmaktadır.Bu işlemin taşıdığı önem dolayısıyla konuyla ilgili pek çok araştırmalar yapılmaktadır.Talaşlı şekillendirme işlemlerinde işletmelerde oldukça sık olarak karşılaşılan problemler, kesme ve ilerleme değerlerinin,takım geometrisinin iş parçası malzemesinin,kesme sıvılarının ve takım tezgahlarının seçilmesidir.Bu projenin ilk bölümünde yukarıda bahsedilen kriterler dikkate alınarak ideal kesme şartlarının nasıl belirleneceği konusu açıklanmaya çalışılmıştır. II. Bölümde ise, III Bölümde kesme paremetlerinin optimizasyonunda kullanılacak olan çok amaçlı karar verme yöntemleri açıklanmıştır. Karar vermede çok ölçütlü karar verme metodlarının kullanılması bir zorunluluk haline gelmiştir.Bunun en önemli nedeni ise günümüz yöneticilerinin ya da karar verme konumunda olan her kademeden kişinin birbiriyle çelişen amaçlar ve kısıtlan gözönünde bulundurarak karar vermek zorunda olmalandır.örneğin , "maliyetlerin minimizasyonu" ve " kalitenin iyileştirilmesi" yöneticilerin yada karar vericinin sıklıkla karşılaştığı, birbiriyle çelişen İM amaç olarak düşünülebilir.Oysa ilk bakışta kalitenin iyileştirilmesinin maliyetleri artıracağı düşünülür.Ancak çok ölçütlü karar verme metodlarını kullanarak her iki amcında aynı anda tatmin edilmesi mümkündür. Diğer taraftan iş hayatında rekabet oldukça yoğun bir şekilde devam etmekte ve şartlan her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır, bu nedenle yöneticilerin tek sorunun artık maliyetleri düşürmek ya da kan artırmak olmadığı açıktır ve tek bir amacın tatminine yönelik kararlar almaları durumunda geri dönülmesi çok zor hatalar yapılabileceğinin farkındadırlar. Ancak böyle bir sorunun çözümlenmesinde klasik yöneylem araştırması ya da simülasyon metodları yeterli olmamaktadır. Bu tür metodlar yerlerine artık modern optimizasyon yöntemleri kullanılmaktadır.İşte ikinci bölümde açıklanan Çok ölçütlü Karar Verme Metodları da bunlardan birisidir. IH.bölümde ise talaş kaldırma paremetrelerinin seçiminde çok ölçütlü karar verme metodlarından nasıl yararlanıldığını gösteren bir dizi deney yapılmış ve sonuçlar tartışılmıştır.Burada optimize edilen birbiriyle çelişkili amaçlar şunlardır:. Takım dayanma zamanının maksimizasyonu. Yüzey kalitesinin maksimizasyonu. Kaldırılan talaş hacminin maksimizasyonudur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Talaş kaldırma; talaş kaldırma parametreleri; karar verme yöntemleri