Uçak yükleme optimizasyonu - Daçe, Alper (My University, 2007)
Kargo uçaklarının yüklenmesi hem toplam ağırlık, hem de ağırlık merkezi dikkate alındığında yolcu uçaklarına göre daha kritiktir. Mevcut yükleme ise insan eliyle yapılmakta, bu yüzden bir takım ekonomik ve zamansal kayıplar oluşmaktadır. Bu çalışmada A310-304F modeli kargo uçağının yükleme optimizasyonu yapılmıştır. Amaç yüklemenin insana dayalı olmaktan çıkartılıp, bilgisayar çözümü ile en emniyetli en ekonomik yüklemenin yapılmasıdır. Asıl çözümde ortaya çıkan amaç ise uçağa mümkün olabildiğince kargo yüklerken, CG'nin de ideale yaklaştırılması ile yakıt tasarrufu sağlamaktır. Çalışmada kullanılan değerler halihazırda T.H.Y. A.O. `da uçmakta olan kargo uçağından alınmıştır. Yükleme optimizasyonu için buluşsal çözüm algoritması tasarlanmış ve C++'da bilgisayar programı haline getirilmiştir. Program hangi kargoların yükleneceğine ve nerelere yükleneceğine karar vermektedir. Programın güvenilirliğini test etmek üzere, daha önce yüklemeciler tarafından gerçekleştirilen yerleştirmeler bir de programa yaptırılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bilgisayar programı denemelerde daha iyi sonuçlar vermiş ve yüklemenin bu şekilde yapılması halinde hem daha emniyetli, hem de daha ekonomik operasyon yapılabileceği anlaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Uçak; Kargo; Yükleme; Optimizasyon; Ağırlık merkezi; Ağırlık-denge