Küçükçekmece - Halkalı yerleşim bölgesinin yerel zemin koşullarına göre depremselliğinin incelenmesi - Demir, Hakan (My University, 2006)
Deprem hareketi sırasında yapıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri yerel zemin koşullarıdır. Bu nedenle, sismik riski yüksek bölgelerde yerel zemin koşullarındaki değişimin belirlenmesi gereklidir. Son yıllarda elde edilen aletsel kayıtlar, deprem özelliklerinin bir noktadan bir noktaya çok farklı olabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla her yapı için noktasal olarak yapılara gelecek deprem kuvvetlerini belirlerken yerel zemin koşullarının etkisini araştırmak özellikle önemlidir. Bu de i imin belirlenmesinde en uygun yöntemlerden biri mikro bölgelemedir. Mikro bölgeleme, bir bölgede olabilecek deprem özellikleri göz önüne alınarak yerel zemin koşullarının nasıl bir davranış ve yapıları etkileyecek deprem kuvvetlerinin inceleme bölgesi içinde nasıl değişim göstereceğinin belirlenmesi olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada, Küçükçekmece-Halkalı yerle im bölgesinin MERM(2003)'e göre mikro bölgelemesi yapılmıştır. Bu amaçla, inceleme alanı 250 m Ã 250 m' lik karelere bölünmüş ve her bir kare için idealize edilmiş zemin profilleri hazırlanmıştır. Türkiye Deprem Yönetmeli i(1998) ve NEHRP(2001)' e göre yerel zemin sınıfları belirlenerek, tek boyutlu dinamik davranış analizleri, EERA(2000) ve NERA(2001) isimli iki farklı bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) ortamına aktarılarak inceleme alanının yer sarsıntısına göre bölgelemesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Mikrobölgeleme yöntemleri; Yerel zemin koşullarında dinamik davranışa etkileri; EERA; NERA; Coğrafi bilgi sistemi (GIS)