Mimaride evrimsel tasarım sistemleri - Erkan Altunbaş, Eda (My University, 2009)
Bilgisayar teknolojinin sürekli değişimi, gelişimi ile bilgisayarın mimarlık disiplininde önce çizim aracı, sonra da tasarım aracı olarak yer alması, mimarlık alanında köklü değişikliklere neden olmuştur. Hesaplamalı Tasarım yöntemlerinin mimarlıkta kullanılmasıyla farklı bir mimarlık anlayışı ortaya çıkmıştır.Mimaride Evrimsel Tasarım Sistemleri araştırmasının amacı biyoloji biliminin ve bilgisayar teknolojilerinin gelişiminin mimari üzerindeki etkilerinin örneklerle beraber incelenmesidir.Araştırmanın birinci bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde, Hesaplamalı Tasarım teknikleri incelenmiştir. Topolojik Mimarlık, İzomorfik Mimarlık, Metamorfik Mimarlık, Animasyona Dayalı Mimarlık, Parametrik Mimarlık, Performansa Dayalı Mimarlık, Evrimsel Mimarlık kavramları genel olarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Hesaplamalı Tasarım teknikleri içinde yer alan, mimarlık, biyoloji ve bilgisayar teknolojileri ara kesitinde bulunan Evrimsel Mimarlık teknikleri incelenmiştir. Evrimsel Mimarlık kavramlarının oluşumunun anlaşılabilmesi için, tarihten günümüze biyoloji-mimarlık ilişkisi ve evrim teorisi üzerine araştırmalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise Evrimsel Tasarım bakış açısında Evrimsel Mimarlık'ın yeri sorgulanmıştır. Beşinci bölümde evrimsel tekniklerle tasarlanmış altı proje incelenmiştir. Son bölümde ise bu proje verileri üzerinden genel bir değerlendirme yapılmış, sonuçlar açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Hesaplamalı tasarım; Evrim; Evrimsel mimarlık