Tarihsel süreç içinde Montreal kent peyzajının oluşumu - Ayman Rodrigue, Dilek (My University, 2011)
Yeryüzündeki kentlerin çok büyük bir bölümünün mevcut kentsel yapısı ve morfolojisi, doğuşlarından bu yana bulundukları bölgenin peyzaj yapısına bağlı olarak gelişim göstermiştir. Bir Kuzey Amerika kenti olan Montréal'in kent peyzajı, yaşam için gerekli olan ekili toprağa ve çevresindeki doğal peyzaja yapılan müdahalelerle bugünkü görüntüsüne ulaşmıştır.Araştırmanın portresini, kentin ilk keşfedildiğinde yerlilerin yerleşimi olan Hochelaga'dan bu yana, geçmişteki izlerin günümüz kent morfolojisine ve güncel kent peyzajına etkilerini kapsayan sürecin ortaya konulması oluşturmuştur.Çalışmada, yerlilerden başlayarak günümüze uzanan tarihsel süreçte kentin ilk sakinlerinin yaşam profilinden itibaren, kentin doğal, kültürel ve sosyal değerlerinin ve gelişmelerin tespit edilmesi, gelişen kent peyzajının kent dokusuna olan etkilerinin ortaya konulması ve ilgili süreçleri kapsayan dönemsel odaklanma yöntemiyle kentsel peyzaj analizinin yapılması hedeflenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Doğal peyzaj; Ville marie; Kamusal kent alanları; Montreal kent dokusunun