Tarihsel gelişim içinde olimpiyat tesislerinin incelenmesi ve Türkiye örneği ile karşılaştırılması - Şentürk, Figen (My University, 2003)
Yunanistan'da antik dönemde her dört yılda bir olarak yapılan Olimpiyat Oyunları, bugün tüm ülkelerin organizasyonunu almak için yarıştıkları dünyanın en büyük spor olayı haline gelmiştir. Olympia'da dönemin şartlarına göre gelişmiş tesislerde düzenlenen ancak yöresel olan oyunlar, günümüzde tüm dünyanın katıldığı büyük organizasyonlarla, çok fazla yatınmın yapıldığı tesislerde düzenlenmektedir. Çalışmada bu evrim içerisinde olimpiyatlardaki spor tesislerinin gelişim göstererek geldikleri nokta hedeflenerek, antik dönemden en son Olimpiyat organizasyonuna dek tüm tesisler incelenmiştir. İnceleme sırasında, Uluslararası Federasyonların kendi spor dallarına ait yaptıkları düzenlemeler ve tesislere kaynak teşkil edecek çalışmalar göz önünde tutulmuştur. İnceleme sonunda, modern tesislerin sahip olması gereken kriterler Olimpiyatlara evsahipliği yapmış ülkelerin tesisleri ile örneklenmiştir. Türkiye'nin bu konuda geldiği noktayı ölçmek için, İstanbul kentinin Olimpiyatlara hangi tesislerle, ne tür organizasyon, altyapı, ulaşım ve diğer yan hizmetlerle hazırlandığı incelenmiş, tesislerin ve altyapının yeterliliği daha önce Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmış ülkelerin bu yöndeki çalışmalarıyla karşılaştınlmıştır.Türkiye'nin adaylık çalışmaları için yapmış olduğu yada yapmayı planladığı tesislerinde kullanıcı kapasitesi, yerleşim kriterleri ve kullanıcı konforu açısından bir sorunla karşılaşılmazken genel eksikliklerin ulaşım ve alt yapı eksiklikleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Spor; Antik olimpiyat oyunları; Modern olimpiyat oyunları; Olimpiyat oyunları tesisleri