Sayısal hava kamerası ve analog hava kamerası kullanılarak üretilen fotogrametrik sayısal yükseklik modellerinin karşılaştırılması - Kaya, Mustafa (My University, 2010)
Sayısal yükseklik modeli üretimi için kullanılan yöntemlerden biri basılı topoğrafik haritalardan eş yükselti eğrilerinin sayısallaştırılması ve diğeri stereo modellerden doğrudan sayısal yükseklik modeli üretimidir. Eş yükselti eğrisi üretimi zaman alıcıdır, bununla birlikte topoğrafik haritalar için vazgeçilmez bir detaydır. Otomatik görüntü eşleme ile üretilen sayısal yükseklik modellerinden de eş yükselti eğrileri üretilebilir. Bu çalışmanın amacı ise hem sayısal hava kamerasından, hem de Analog hava kamerasından elde edilen hava fotoğraflarından otomatik olarak üretilen sayısal yükseklik modellerinin karşılaştırılmasıdır. Bunun için öncelikle hava fotoğraflarından blok oluşturularak fotogrametrik dengeleme işlemleri yapılmıştır. Bu aşamada, farklı sayıda yer kontrol noktası seçilerek dengeleme sonuçları irdelenmiş ve bunlardan en uygun sayıda olan yer kontrol noktası belirlenerek dengeleme işlemi yapılmıştır. Bu işlemler için 1:60.000 ölçekli sayısal renkli hava fotoğrafları ile 1:35.000 ölçekli analog siyah-beyaz hava fotoğrafları kullanılmıştır. Bunun ardından dengelenmiş değerler kullanılarak resim çiftlerinden stereo modeller oluşturulmuş ve bu modeller kullanılarak otomatik görüntü eşleme yöntemi ile farklı aralıklarda sayısal yükseklik modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan sayısal yükseklik modelleri kullanılarak jeodezik koordinatları bilinen noktalarda modeller üzerinden yükseklik okuması yapılmıştır. Sonuçlar karşılaştırılmış ve ihtiyaç duyulduğunda sayısal renkli hava fotoğraflarından elde edilen sayısal yükseklik modellerinin homojen yapıya sahip alanlardaki edit işlemleri sonrasında kullanılabileceği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Fotogrametrinin tanımı ve tarihçesi; Sayısal hava kamerası; Analog hava kamerası; Sayısal yükseklik modeli